U trendu

Sudija: „Polanski je begunac, ne može da traži oslobađanje“

Sudija višeg suda u Los Anđelesu Skot Gordon odbio je danas zahtev reditelja Romana Polanskog da može da se vrati u SAD bez bojazni da će završtiti u zatvoru, navodeći da to ne može da traži jer se vodi kao begunac.

Protiv Polanskog, koji živi u Francuskoj, u Los Anđelesu se vodi slučaj star četiri decenije po kom je optužen za silovanje 13-godišnje devojčice u domu glumca Džeka Nikolsona 1977, prenose agencije.

„Sudija Gordon odlučio je da su zahtevi optuženog odbijeni“, navodi se u dokumentu koji je izdao viši sud u Los Anđelesu.

Kako navodi Rojters, sudija Gordon je izjavio da Polanski nije uspeo da dostavi nikakve suštinski nove dokaze ni argumente.

Francuska, u kojoj je je režiser rođen, je odbila da ga izruči, a on nije otputovao u Los Anđeles 2003. da preuzme Oskara za režiju na filmu „Pijanista“.

Na suđenju u martu, advokat Polanskog Harland Braun zatražio je od Gordona da zaključi slučaj tako što će konstatovati da je Polanski svoju kaznu odslužio 1977, kada je proveo 42 dana u zatvoru čekajući na presudu za silovanje 13-godišnjakinje.

Kako agencija prenosi, ukoliko bi sudija to garantovao, režiser bi se odmah vratio u SAD na izricanje presude.

Polanski koji je uspeh ostvario filmovima „Kineska četvrt“, „Rozmerina beba“ i „Tes“, uhapšen je po nalogu SAD i u Poljskoj i u Švajcarskoj u prošloj deceniji, ali su obe države odbile da ga izruče SAD.

Žrtva silovanja Samanta Gejmer izjavila je da veruje da je njegov egzil bila dovoljna kazna.

Advokat Braun je dodao i da Polanski želi da ode u Kaliforniju i poseti grob supruge Šeron Tejt, koja je ubijena u Los Anđelesu 1969.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.