U trendu

Suđenje 96-godisnjakinji zbog učešća u zločinama nacista

BERLIN – Suđenje 96-godišnjoj bivšoj sekretarki komandanta nacistickog koncentracionog logora Štuthof je danas počelo u Nemačkoj po optužnici za više od 11.000 tačaka za saučesništvo u ubistvu.

Tužioci tvrde da je ona bila deo aparata koji je pomogao funkcionisanje nacističkog logora pre više od 75 godina, prenosi agencija AP.

Državni sud u gradu Iceho na severu Nemačke je u saopštenju naveo da je osumnjičena navodno „pomagala i podržavala one koji su bili zaduženi za logor u sistematskom ubijanju onih koji su tamo bili zatvoreni u periodu od juna 1943. do aprila 1945. godine u njenoj funkciji stenografa i daktilografkinje u kancelariji zapovednika logora“.

Uprkos poodmaklim godinama, Nemici će se suditi na sudu za maloletnike, jer je u vreme navodnih zločina imala manje od 21 godine.

Nemački mediji su identifikovali optuženu kao Irmgard Furhner.

Advokat optužene je za magazin „Špigel“ rekao da će se suđenje fokusirati na to da li je 96-godišnjakinja znala za zločine koji su se dogodili u logoru.

Prema drugim medijskim izveštajima, optužena je saslušana kao svedok tokom ranijih nacističkih suđenja i tada je rekla da joj je bivši komandant Štuthofa Pol Verner Hope diktirao dnevna pisma i radio poruke.

Ipak, Furhner je izjavila da nije bila svesna ubistava koja su se dogodila u logoru dok je tamo radila, prenosi AP pozivajući se na nemačku novinsku agenciju DPA.

Štuthof je uspostavljen 1939. u okupiranoj Poljskoj, a gasne komore počele su se koristiti u junu 1944. godine. Sovjetski vojnici oslobodili su ga pred kraj rata u maju 1945. godine.

U logoru je bilo oko 100.000 zatvorenika u užasnim uslovima. Više od 60.000 ljudi je umrlo od bolesti i gladi, neki su ugušeni gasom, a drugima su ubrizgane smrtonosne injekcije ili su zimi terani napolje bez odeće sve dok nisu umrli od smrzavanja.

Najveći deo bili su Jevreji, a bilo je i Poljaka koji nisu bili Jevreji i zarobljenih sovjetskih vojnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.