Šuklje: Prisustvo Vučića i Tačića u Alpbahu značajno

LJUBLJANA – Slovenački analitičar Borut Šuklje istakao je da je od vitalne važnosti to što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači u Alpbahu „po prvi put ukazali na neophodnost kompromisa“.

Šuklje, prvi ambasador Slovenije u Beogradu, rekao je da je Vučićev i Tačijev dolazak u Alpbah važan, jer je to bilo „po prvi put da su ukazali da je njihovim zemljama potrebno kompromisno rešenje, radije nego da ponavljaju da je Kosovo deo Srbije i da je Kosovo međunarodno priznata zemlja“, prenela je agencija STA.

„Oni su hrabro objavili ono što je dugo bilo nezamislivo – da samo jedna istina više nije dovoljna“, rekao je Šuklje i dodao da zbog toga oni traže druge politicki prihvatljive istine te da je jedna od njih „potencijalna konsenzusna promena granice ili razmena teritorija“.

Kako je rekao, poruka Vučića i Tačija u Alpbahu usmerena je na njihovu javnost kod kuće da bi ih pripremila na to da će Beograd i Priština morati da usvoje pravno obavezujući sporazum.

Šuklje smatra da će „senka velike ideje o podeli ili razmeni teritorija“ olakšati Vučićev i Tačijev nastavak dijaloga, 7. septembra u Briselu, na zajedničkom sastanku sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

„Imaće verovatno lakši posao da postignu dogovor o dva manja, ali ipak politički veoma važna pitanja – o statusu srpskih opština na severu Kosova i njegovoj praktičnoj i administrativnoj autonomiji i pravu na bliže veze sa Beogradom kao i o statusu energetskog kompleksa Gazivode, u okviru kosovske energetske industrije“, rekao je Šuklje.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike