U trendu

Sukob meštana i policije u mestu u kojem se postavlja THAAD

U mestu Seongđu u Južnoj Koreji, u kojem vojska SAD postavlja sistem protivvazdušne odbrane THAAD, izbio je sukob lokalnog stanovništva i policije koja obezbeđuje dovoz delova antiraketnog štita.

Meštani su pokušali da blokiraju ulazak cisterni amričke vojske koje su prevozile naftu, prenosi AP.

Agencija navodi da je u obračunu učestvovalo oko 300 lokalaca i 800 pripadnika policije i da je u sukobu povređeno i onesvestilo se nekoliko meštana koji su prevezeni u bolnicu.

Cisterne sa naftom su vraćene u obližnju američku vojnu bazu.

Južna Koreja je danas saopštila da je nacionalni savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost H. R. Mekmaster, potvrdio prethodni dogovor dveju država o rashodima za razmeštanje THAAD protivraketnog sistema.

U telefonskom ragovoru sa svojim južnokorejskim kolegom Kimom Kvan-jinom, H. R. Mekmaster je rekao da je savez Sjedinjenih Američkih Država sa Južnom Korejom njen prioritet u azijskopacifičkom regionu, saopštila je južnokorejska predsednička kancelarija, preneo je Rojters.

Vrhovni komandat SAD u azijsko-pacifičkom regionu, admiral Hari Haris izjavio je u sredu da američki sistem raketne odbrane THAAD, koji se postavlja u Južnoj Koreji kao odgovor na eventualni napad Severne Koreje, trebalo da bude operativan u narednim danima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar