U trendu

Sukob policije i demonstranata u Parizu posle prvih rezultata (video, foto)

Francuska policija upotrebila je suzavce na demonstrane koji su se okupili na trgu Bastilja u Parizu nakon objavljivanja prvih rezultata predsedničkih izbora, prenose inostrani mediji.

Protest je postao nasilan nakon objavljivanja rezultata kada su demonstranti bacili dimne bombe i flaše na policiju.

Kako su preneli mediji, demonstranti su nezadovoljni prolaskom kandidatkinje krajnje desnice Marin Le Pen u drufi krug predsedničkih izbora.

Protesti će najverovatnije biti organizovani u 13 gradova.

Sukobi u Parizu – uhapšeno troje, jedna žena povređena

PARIZ, 23. aprila (Tanjug) – U istočnom delu Pariza, na Trgu Bastilje, večeras su izbili sukobi demonstranata i policije posle informacija da se kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen kvalifikovala za drugi krug predsedničkih izbora, pri čemu je policija ispalila suzavac kako bi rasterala sve nemirnije demonstrante.

AFP prenosi da su neki među levičarskim demonstrantima bacali flaše i petarde na policajce, a policija je saopštila da su tri osobe uhapšene.

Bi-Bi-Si navodi da je jedna žena na protestnom skupu povređena i da su pozvani i vatrogasci.

Nekoliko stotina mladih okupilo se na istorijskom mestu na kojem je 1789. počela Francuska revolucija, a vođa protesta je preko razglasa pozvao na skup „protiv Marin i protiv Makrona“.

„Ovde smo u znak protesta protiv imitacije izbora“, rekao je jedan demonstrant francuskoj agenciji.

Snage za sprečavanje nereda su opkolile taj deo grada, prenosi AP, precizirajući da je reč o okupljenim mladim ljudima, među kojima ima anarhista i „antifašista“.

Demonstranti su se najpre mirno okupili, ali je među njima došlo do komešanja nakon što su objavljeni prvi nezvanični rezultati današnjeg glasanja u prvom krugu predsedničkih izbora, prenose francuski mediji, uz napomenu da je reč o „antifašistički nastrojenim aktivistima“.

Došlo je do sukoba između policije i demonstranata, a na licu mesta su specijalne mobilne policijske snage koje pokušavaju da spreče šire nerede, preneo je ranije večeras francuski „Figaro“.

Još jedan „antifašistički protestni skup“ održan je večeras i u zapadnom francuskom gradu Nantu, dodaje AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.