U trendu

Sukob policije i pristalica opozicije u Albaniji

Albanska policija se danas u Tirani sukobila s pristalicama opozicije koje su pokušale da na silu u udju u Parlament i spreče izbor privremenog državnog tužioca.

Smatrajući današnje glasanje za imenovanje privremenog javnog tužioca proceduralno neispravnim, 3.000 demonstranata se sa zastavama SAD i EU okupilo ispred zgrade Parlamenta.

Policija je uspela da zaustavi demonstrante koji su ih gadjali dimnim bombama. Mediji su javili da je pritom povredjeno nekoliko osoba.

Poslanici opozicije bacali su dimne bombe u zgradi Parlamenta, ali je vladajuća većina uspela da održi sednicu i izabere Artu Marku za vršioca dužnosti javnog tužioca sa 69 glasova Socijalističke partije, posle čega je, u oblaku dima, Marku podneo zakletvu.

„Ovo je početak narodnog ustanka“ – rekao je vodja najveće opozicione stranke, Demokratske partije, Lulzim Baša i za januar najavio demonstracije i „političke mere u Parlamentu“.

Vlasti u Tirani su za imenovanje vršioca dužnosti javnog tužioca imale podršku EU i SAD koji pomažu u sprovodjenju pravosudnih reformi koje su uslov da Albanija, kandidat za prijem u EU od 2014, sledeće godine počne pregovore s Briselom čemu se nada.

Ambasada SAD u Tirani je osudila današnje nerede i u saopštenju ukazala da je „otišao javni tužilac koji je odbijao da goni političare“, da „narod Albanije nestrpljivo očekuje pravdu, a političari se plaše“.

Premijer i šef vladajuće Socijalističlke stranke Edi Rama je, pred odlazak za Brisel na večeru lidera zemalja Balkana s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini, kritikovao opoziciju zbog današnjeg protesta kojim „kvari sliku o Albaniji i to baš kada očekujemo pokretanje pregovora o prijemu u EU“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)