U trendu

Sukob u holandskom parlamentu zbog Trampove uredbe

Antiislamski orijentisan holandski poslanik Gert Vilders sukobio se danas u holandskom parlamentu s ministrom spoljnih poslova zbog uredbe kojom je američki predsednik Donald Tramp zabranio ulazak u SAD državljanima sedam pretežno muslimanskih zemalja.

Vilders, koga mnogi Holanđani poistovećuju s Trampom, istakao je da „Amerika konačno ima predsednika, konačno jedna zemlja na Zapadu ima predsednika, koji ne samo što drži obećanja, već kaže da mu je sloboda građana važnija od bilo čega“, prenosi AP.

Vilders je ministru spoljnih poslova Holandije Bertu Koendersu rekao da je Tramp u roku od dve nedelje sproveo imigracionu politiku koja je efikasnija nego politika čitavog Koendersovog kabineta.

„Ako želite da se borite protiv terorizma, onda je najgore što možete da uradite – gaženje ljudskih prava“, uzvratio mu je Koenders.

Današnja žustra rasprava najavljuje ono što će verovatno biti napeta kampanja uoči nacionalnih izbora koji će se u Holandiji održati 15. marta.

Vildersova Slobodarska partija, koja trenutno ima 12 mesta u Donjem domu parlamenta, dobro se kotira prema anketama, a inače se odavno zalaže za zabranu migracije iz muslimanskih zemalja u Holandiju, navodi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.