U trendu

Pjongjang ponudio mir Seulu

Severna Koreja je danas poručila Južnoj Koreji da je spremna da okonča spor oko zvučnika putem kojih zvanični Seul emituje propagandne poruke na drugu stranu granice, insistirajući ipak da emitovanje tih poruka bude obustavljeno, saopštilo je danas južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Sekretar Centralnog komiteta severnokorejske Radničke partije Kim Jang Gon poslao je pismo vladi u Seulu u kojem navodi da južnokorejsko emitovanje poruka predstavlja objavu rata, ali je dodao i da je Severna Koreja „spremna da ponudi izlaz iz spora kako bi se razrešila aktuelna situacija i poboljšali odnosi“, preneo je Rojters.

Prethodno su, međutim, severnokorejske vlasti putem vojne „crvene“ telefonske linije upozorile Seul da će izvršiti napade na propagandne zvučnike putem kojih Južna Koreja emituje poruke prema Severnoj Koreji, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane.

U poruci Generalštaba Armije Severne Koreje je stajalo da Južna Koreja ima rok od 48 sati da ukloni ogromne zvučnike sa granice, ili će se suočiti sa vojnom akcijom, navodi se u saopštenju.

Južna Koreja je pre toga saopštila da je ispalila više desetina projektila prema Severnoj Koreji, čija je vojska prethodno jednom raketom gađala jedan južnokorejski zvučnik koji je glasno puštao poruke protiv zvaničnog Pjongjanga.

Nakon te razmene vatre, južnokorejske vlasti su naložile evakuaciju stanovništva iz područja na svojoj zapadnoj granici, odnosno iz pograničnog grada Jeončeona, na koji je ispaljena granata.

Vlasti u Seulu su 11. jula ponovo uključile propagandne zvučnike, kao odgovor na to što su severnokorejski vojnici navodno prešli granicu i postavili nagazne mine, koje su eksplodirale i povredile dva južnokorejska vojnika.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar