U trendu

Sukobi policije i demonstranata u Pekingu

Kineske bezbednosne snage nasilno su u Pekingu sprečile demonstranate da se približe sudnici u kojoj se održava javno sudjenje advokatu za ljudska prava Pu Džičijangu i tom prilikom pretučeno je pet demonstranata, dok je jedan stani novinar oboren na zemlju, javljaju agencije. 
Do sukoba izmedju policije, agenata u civilu i demonstranata došlo je pošto je veća grupa stranih novinara i zapadnih diplomata pokušala da se približi sudnici kako bi prisustvovala javnom saslušanju kineskog advokata.

Pošto je sudjenje počelo, predstavnik ambasade SAD pročitao je izjavu nedaleko od sudnice. Čim je strani diplomata počeo da govori pred kamerama i foto reporterima, pripadnici snaga bezbednosti odgurali su grupu još dalje od sudnice.

Agenti u civilu, koji su nosili žute bedževe sa „smajlijima“, izašli su iz policijskih redova i počeli da odvajaju novinare od demonstranata, udarajući tom prilikom novinare i njihove saradnike.

Sukobi s policijom privukli su pažnju prolaznika koji su se okupili i uzvikivali parole „Pu Džičijang je nevin“. Mnogi demonstranti izjavili su da im je pravna pomoć kineskog advokata lično pomogla, dok su se drugi okupili samo da ga podrže.

Agenti u civilu nasilno su odveli pojedine demonstrante koji su se okupili oko sudnice, troje demonstranata je pretučeno i odvezeno nepoznatim kombijem, a dvoje je odvezeno policijskim autom.

Kineski klub stranih dopisnika tvrdi da je jedan strani novinar udaren u glavu u toku sukoba sa policijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar