Sumo na nogama nakon izbacivanja žena iz ringa

 Šef Sumo saveza Japana Nobujoši Hakaku izvinio se zbog incidenta u kom je ženama koje su pokušavale da održe u životu jednog zvaničnika kom je pozlilo bilo rečeno da napuste ring.

U tradiciji sumoa, ring se smatra svetim mestom i ženama je zabranjen ulazak u njega.

To se juče pokazalo kao problem, kada je Rjozo Tatami, 67-ogodišnji gradonačelnik mesta Maizuru u prefekturi Kjoto, kolabirao tokom govora u ringu. Dve žene, po svoj prilici medicinske radnice, su utrčale unutra i počele da pružaju prvu pomoć dok je nekoliko muških sumo zvaničnika gledalo.

Kada su se još dve žene pridružile pružanju pomoći, s razglasa je zatraženo da napuste ring.

„Dame, molim vas napustite ring. Samo muškarci se penju“, rekao je jedan od sudija.

Snimci na društvenim mrežama su izazvali negodovanje javnosti, a mnogi su kritikovali sumo zvaničnike govoreći da su izabrali tradiciju umesto spašavanja života.

Hakaku je objavu nazvao neprimerenom i sinoć se izvinio, uz zahvalnost ženama koje su spasle život gradonačelniku. 

On je u izjavi naveo da je objava bila delo sudije koji se uspaničio nakon što je video žene u ringu. Ipak, nije se izjašnjavao o pomenutoj tradiciji.

„To je bila neprimerena reakcija u situaciji u kojoj je nečiji život bio ugrožen“, naveo je Hakaku.

Gradonačelnik Tatami, koji je imao iziv krvi u mozak, preživeo je i u stabilnom je stanju.

Snimci s Jutjuba su bili na vrhu izveštavanja svih japanskih medija.

„Naravno da je očuvanje tradicije važno, ali način na koji ona isključuje žene nije u skladu s današnjim vremenom i ja se, kao žena, tako osećam. Bez napora žena bi jedan život možda bio izgubljen“, rekla je Jurika Mita, voditeljka na televiziji Fudži.

Isključivo muška tradicija sumoa je decenijama predmet kontroverzi. Čak je i najvišim državnim funkcionerkama zabranjeno da odaju počast pobednicima u ringu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike