U trendu

Sunak nastavlja da radi u vladi i uprkos porazima stranke

LONDON – Britanski ministar finansija Riši Sunak izjavio je danas da je odlučan da nastavi da obavlja svoju dužnost i nakon poraza vladajuće Konzervativne partije na vanrednim izborima za dva mesta u parlamentu.

„Svi preuzimamo odgovornost za rezultate, ali odlučan sam da nastavim da radim na rešavanju troškova života“, napisao je Sunak na Tviteru, prenosi Rojters.

„Tužan sam što je moj kolega i prijatelj Oliver Dauden jutros odlučio da podnese ostavku“, dodao je on, misleći na ostavku predsedavajućeg Konzervativne partije.

Dodaje se da je Dauden takvu odluku doneo nakon dva poraza stranke na vanrednim glasanjima uslovljenim ostavkama konzervativnih poslanika, od kojih je jedan priznao da je gledao pornografiju u parlamentu.

Izvor iz Konzervativne partije naveo je da je premijer Boris Džonson bio iznenađen ostavkom predsednika stranke, ali u razgovoru s ministrom finansija Rišijem Sunakom nije zabrinut zbog bilo kakvih daljih ostavki u svom timu.
Ističe se da je Konzervativna partija izgubila dva mesta u parlamentu – u Vejkfildu u severnoj Engleskoj i Tivertonu i Honitonu u južnoj Engleskoj.

Dodaje se da je Torijevcima naročito bolan ovaj drugi poraz od kandidata centrističke stranke Liberalnih demokrata sa razlikom od blizu 6.144 glasa, gde su 2019. godine konzervativci slavili sa više od 24.000 glasova.

Rojters navodi da su time birači zadali udarac stranci posle meseci skandala i rastuće krize troškova života što je znak dubine nezadovoljstva birača nakon višemesečnih skandala i rastuće krize troškova života.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.