U trendu

Supruga napadača u Orlandu pod istragom zbog moguće umešanosti

Supruga napadača Omara Matina, koji je ubio 49 ljudi u Orlandu, nalazi se pod istragom i mogla bi da bude optužana za saučesništvo u ubistvu i pokušaju ubistva, kao i zbog toga što nije upozorila vlasti na napad.

Američka televizija Foks njuz objavila je, pozivajući se na izvor u tužilaštvu, da je Matinova supruga Nur Salman znala za njegove planove i da ništa nije uradila da ga spreči.

Salmanova je navodno rekla policiji da jE pokušala da odgovori Matina od napada u noćnom klubu, prenosi Bi-Bi-Si.

Policija od nedelje ispituje suprugu napadača, ali je nije uhapsila.

Federalni istražni biro je saopštio da je Matin pre napada nekoliko puta posećivao gej klub i da je kontaktirao jednog muškarca na onlajn aplikaciji za upoznavanje za homoseksualce.

Bivša Matinova supruga Sitora Jusufij izjavila je da je on bio nestabilan i sklon emocionalnim ispadima dok su bili zajedno, ali da nikada nije ispoljavao radikalističke stavove, prenosi AP.

Sitora Jusufij je u intervjuu za Si-En-En u utorak veče rekla da već neko vreme nije razgovarala s Matinom, ali da ne bi bila iznenadjena kada bi saznala da je vodio dvostruki život.

Vlasnik drugog gej kluba u Orlandu Majkl Bas izjavio je da je od Matina prošle sedmice na Fejsbuku dobio zahtev za prijatelja, ali da ga je odbio jer na njegovoj listi prijatelja nije video ništa što bi ga povezalo s gej klubom.

Matin (29) iz Port Luisa na Floridi otvorio je vatru u noći izmedju subote i nedelje u noćnom gej klubu u Orlandu na Floridi i ubio 49 ljudi, a 53 ranio, pre nego što ga je ubila policija. To je najteži oružani napad u istoriji SAD. Medju žrtvama ima 23 Portorikanca i tri Meskikanca.

Bela kuća i Federalni istražni biro saopštili su da je Matin, američki državljanin avganistanskog porekla, verovatno bio „domaći ekstremista“ koji je podršku dobijao od radikalnih organizacija na internetu. Motiv napada se još istražuje.

Odbor Senata za unutrašnju bezbednost, koji istražuje napad, zatražio je informacije od bezbednosne kompanije u kojoj je Matin bio zaposlen, o njegovim radnim odgovornostima i mogućoj povezanosti s terorizmom.

Tereza Džejkobs, gradonačelnica okruga Orindž, u kojem se nalazi Orlando, izjavila je da podržava izgradnju memomrijalnog spomenika u Orladnu u znak počasti ne samo žrtvama masakra u noćnom klubu, nego celoj istoriji homoseksualaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar