U trendu

Susret Tramp-Putin možda u novembru u Francuskoj ili Argenti

VAŠINGTON – Predsednici SAD i Rusije Donald Tramp i Vladimir Putin mogli bi da se sastanu u Parizu ili Buenos Ajresa u novembru, izjavio je večeras za TAS S neimenovani visoki zvaničnik američke administracije tokom susreta sa grupom novinara.

„Postoje neke mogućnosti, uključujući (samit) G20 u Buenos Ajresu i (vojnu) paradu u Parizu u spomen na na kraj Prvog svetskog rata. Samit G20 je ipak verovatnija prilika“, rekao je zvaničnik.

On je dodao da „i dalje na snazi ostaje Trampov poziv Putina da poseti Vašington“.

TAS S navodi da će Francuska 11. novembra obeležiti 100. godišnjicu kraja Prvog svetskog rata, a da će samit G20 biti održan u Argentini od 30. novembra do 1. decembra.

Putinov portparol Dmitrij Peskov prethodno je izjavio da Kremlj ne isključuje mogućnost novih sastanaka Putina i Trampa u bliskoj budućnosti, ali da prvo treba sačekati današnju posetu Moskvi savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džona Boltona.

„Hajde da sačekamo i vidimo šta će Bolton proslediti Putinu od Trampa, šta će reći Putinu. Možda ćemo nakon tiga imati neku novu informaciju“, rekao je Peskov.

Bolton će posetiti Moskvu kako bi nastavio razgovore koji su započeli na sastanku ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Donalda Trampa održanom 16. jula.

„Idem sutra za Moskvu na sastanak sa visokim ruskim liderima, uključujući ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i sekretara Saveta bezbednosti (Ruske federacije) Nikolaja Petruševa, kako bismo nastavili razgovore naše dve zemlje započete u Helsinkiju“, naveo je Bolton sinoć na Tviteru.

TAS S podseća da je Trampova administracija prethodno objavila da će tokom ovog putovanja Bolton takođe posetiti Azerbejdžan, Jermeniju i Gruziju, kao i da je savetnik za nacionalnu bezbednost već boravio krajem juna u Moskvi, a krajem avgusta je u Ženevi razgovarao sa Petruševim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.