U trendu

Sutra hitna sednica Saveta bezbednosti UN o Siriji

Savet bezbednosti UN sutra će održati hitnu sednicu posvećenu dopremanju humanitarne pomoći Siriji nakon što su vlasti u Damasku odobrile pomoć gradovima pod opsadom, saopštila je ta medjunarodna organizacija.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin ocenio je kasno sinoć da je dozvola sirijskih vlasti o dolasku humanitarnih konvoja pozitivan korak i predlažio koordiniranje te pomoći kopnenim i vazdušnim putem.

Medjunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je juče da je konvoj humanitarne pomoći stigao u sirijski gradić Daraja, prvi put od novembra 2012. godine od kada je pod opsadom sirijskih vlasti.

Pripadnici UN i sirijskog Crvenog polumeseca bili su u pratnji konvoja do Daraje, grada pod kontrolom pobunjenika, naveo je MKCK i dodao da je upućena samo medicinska pomoć bez hrane.

Daraja je bila jedan od prvih gradova koji se pobunio protiv sirijskog režima 2012. godine i od tada se nalazi pod opsadom sirijskih snaga. U tom gradiću, koji se nalazi desetak kilometara od Damaska, živi oko 8.000 ljudi.

Humanitarna pomoć je dopremljena zahvaljujući privremenom prekidu vatre od 48 sati, uvedenog na inicijativu Rusije i u koordinaciji sa SAD i vlastima u Damasku.

Više od 280.000 ljudi stradalo je u petogorišnjem ratu u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.