U trendu

Sutra konstitutivna sednica NSRS, inauguracija Cvijanovićeve

BANJALUKA – U Banjaluci će sutra biti održana konstitutivna sednica 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će biti obavljena i inauguracija novoizabrane predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović, a zakletu će položiti i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Sednici entitetskog parlamenta, koja će početi u 14 časova, prisustvovaće predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Sednicom će predsedavati radno Predsedništvo koje čine najstariji poslanik ovog saziva Dane Malešević (DNS) i tri najmlađa poslanika iz tri partije s najvećim brojem poslanika, Denis Šulić (SNSD), Davor Šešić (SDS) i Aleksandar Glavaš (DNS).
Predviđno je polaganje svečane zakletve narodnih poslanika, novoizabrane entitetske predsednice Željke Cvijanović i potpredsednika Ramiza Salkića iz reda bošnjačkog i Josipa Jerkovića, iz reda hrvatskog naroda.

Svečanu zakletvu u entitetskom parlamentu položiće i član Predsedništva BiH iz RS Milorad Dodik.
Na prvoj sednici novog saziva biće izabran predsednik Narodne skupštine RS, a odluka kojom se utvrđuje broj potpredsednika biće donesena uoči samog zasedanja.

Parlament po poslovniku može imati do četiri potpredsednika – po jednog iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, zatim jednog iz najveće opozicione stranke, kao i jednog kako to odluče stranke većine.
Biće pokrenute i inicijative za izbor delegata iz RS u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i delegata u Veću naroda RS.

Po najavama predstavnika SNSD, skupštinsku većinu će činiti između 50 i 60 poslanika te stranke i partnerske stranke, od ukupno 83 poslanika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.