U trendu

Sutra na izborima u SAD u fokusu nekoliko država

Najvažniji rezultati na sutrašnjim američkim predsedničkim izborima doći će iz nekoliko saveznih država koje su ključne za pobedu – Nju Hempšira, Nevade, Severne Karoline i Floride.

Prema juče objavljenim anketama, kandidatkinja demokrata Hilari Klinton u proseku ima prednost od dva odsto nad republikancem Donaldom Trampom, ali su joj šanse na kladionicama porasle posle vesti da Federalni istražni biro (FBI) nije našao dokaze za krivičnu tužbu protiv nje zbog spornih imejlova.

Procenjuje se da su šanse za pobedu Hilari Klinton preko 82 odsto, ali je za uspeh na sutrašnjim izborima ključno nekoliko država pošto Amerikanci predsednika biraju posredno, preko elektora. Za pobedu je potrebno 270 elektora – posrednika koji se biraju po saveznim državama koje ih daju srazmerno svojoj veličini.

Kandidatkinja demokrata je zasad u boljoj poziciji jer, po većini prognoza, može da račun na 268 elektora, što znači da su joj potrebna najmanje još dva koje može dobiti u Nju Hempiru (četiri elektora), Floridi (29), Nevadi (6) ili Severnoj karolini (15). Izvesne, mada dosta niže šasne ima i u Ohaju (18) i Ajovi (6).

To praktično znači da je Trampu za pobedu potrebno da pobedi u svim ovim državama. Mada on, po anketama, dosta dobro stoji u Ohaju i Ajovi, mora da pobedi i u Floridi, Severnoj Karolini i Nevadi u kojima ima nešto preko 50 odsto šansi, ali i u Nju Hempširu, gde su mu šanse oko 35 odsto.

Portal Realclearpolitics koji računa prosek anketa, danas kandidatkinji demokrata daje prosečnu prednost od dva odsto pred Trampom. Budući da je ta vrednost u granicama statističke greške, moguće je da trka bude potpuno izjednačena, ali i da Klinton ubedljivo pobedi.

U slučaju izjednačene trke, mnogo su veće šanse da Tramp dobije više elektorskih glasova.

U slučaju ubedljivije Trampove pobede, Klinton bi mogla da izgubi ne samo u nekoliko ključnih država, več i u Mičigenu, Pensilvaniji ili Koloradu koji važe kao demokrtaske države.

S druge strane, ako su ankete potcenile Klinton, ona bi mogla da pobedi i u Ohaju i Ajovi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.