U trendu

Sutra novi razgovor Bajdena i Putina

VAŠINGTON – Predsednik Džozef Bajden razgovaraće sutra telefonom s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o aktuelnim temama, uključujući predstojeće „diplomatske angažmane“ s Moskvom, saopštila je Bela kuća.

„Bajdenova administracija i dalje je uključena u sveobuhvatnu diplomatiju sa našim evropskim saveznicima i partnerima, s kojima se konsultuje i koordiniše u vezi sa zajedničkim pristupom odgovoru na nagomilavanje ruskih vojnih snaga na granici sa Ukrajinom“, navela je u saopštenju portparolka američkog Nacionalnog saveta za bezbednost Emili Horn.

Kako je dodala, Bajden je razgovarao sa liderima širom Evrope o situaciji na granici sa Ukrajinom, a zvaničnici američke administracije bili su u kontaktu sa NATO, EU i Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je za TAS S da će Putin i Bajden razgovarati sutra uveče telefonom.

Neimenovani zvaničnik američke administracije rekao je novinarima da će dvojica lidera razgovarati na Putinov zahtev, a da će Bajden staviti do znanja da postoji diplomatski put za deeskalaciju tenzija u regionu, ako ruski predsednik želi da to prihvati, prenosi Glas Amerike.

On je naveo da su SAD i dalje zabrinute zbog ruskih vojnika u blizini Ukrajine.

Ponovio je da je Vašington spreman da odgovori na eventualnu „rusku invaziju“ na tu zemlju i da će, u slučaju da se to dogodi, učvrstiti poziciju NATO snaga.

Prema tvrdnjama Zapada, Rusija je u protekla dva meseca rasporedila desetine hiljada vojnika duž granice sa Ukrajinom. SAD su izrazile zabrinutost da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu početkom sledečhe godine.
Američki predsednik upozorio je Putina tokom virtuelnog samita početkom decembra da čhe SAD i njihovi saveznici uvesti razorne ekonomske sankcije Rusiji ako napadne Ukrajinu.

Moskva je demantovala optužbe da namerava da sprovede invaziju.

Rusija takođe želi pravno obavezujuće garancije da će NATO odustati od vojnih aktivnosti u centralnoj i istočnoj Evropi i da neće u članstvo primiti Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, što je malo verovatno da će Zapad ispuniti.

Za 10 . januar zakani su bezbednosni razgovori američkih i ruskih zvaničnika o tenzijama zbog Ukrajine kojima Bajden neće prisustvovati, rekao je novinarima neimenovani zvaničnik američke administracije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.