U trendu

Sutra samit NATO: crveni tepih za Trampa i nova zgrada

Lideri 28 država članica NATO-a održaće sutra samit u Briselu na kojem će prvi put učestvovati američki predsednik Donald Tramp, čije su izjave o zastarelosti Severnoatlantske alijanse i Bregzitu kao „odličnoj stvari“ izazvale priličnu zabrinutost u Evropi.

Ne samo što će NATO sutra odmotati crveni tepih za Trampa, već će predstaviti i svoje novo sedište, zgradu vrednu milijardu evra, prenosi AP.

Čelnici NATO-a se, inače, okupljaju na samitima svake dve godine, ali je ovaj sastanak izuzetak, a povod je otvaranje novog sedišta, koje se nalazi tačno preko puta starog sedišta u briselskom predgrađu Ever, navodi Hina.

Belgijska policija očekuje da će sutra u Briselu biti oko 10.000 demonstranata koji se okupljaju pod sloganom „Tramp nije dobrodošao“, zbog čega su predviđene stroge bezbednosne mere uz veliki broj policajaca i vojnika.

Kratak sastanak, koji je odavno planiran za proleće ove godine kada se još nije moglo predvideti da novo sedište Alijanse neće biti završeno, biće održan u novom, nedovršenom kompleksu, koji će sutra biti svečano otvoren, ali se pravo preseljenje očekuje na jesen.

Samit se svodi na radnu večeru čelnika zemalja članica, pa se i ne mogu očekivati sadržajnije rasprave, a svaki od čelnika imaće po tri minuta za raspravu.

Pre radne večere biće otkrivena dva spomenika koji se nalaze ispred nove zgrade – u spomen na pad Berlinskog zida i na teroristički napad na SAD 9. septembra 2001. kada je NATO prvi put u svojoj istoriji aktivirao Član 5 Severnoatlantskog ugovora, koji kaže da napad na jednu članicu predstavlja napad na sve.

Otvaranje će biti uveličano spektakularnim preletanjem vojnih aviona zemalja članica.

Tramp u Brisel stiže već večeras iz Rima, u okviru svoje prve međunarodne turneje na funkciji predsednika, a po dolasku će ga u kraljevskoj palati primiti belgijski kralj Filip i kraljica Matilda, nakon čega će imati radni sastanak s belgijskim premijerom Šarlom Mišelom.

Sutra ujutro u sedištu Evropskog saveta Trampa će primiti predsednik tog tela Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, a sastanku će se 20-ak minuta kasnije pridružiti i predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Lideri evropskih institucija imaće prilike da iz prve ruke da čuju kakav je Trampov stav o EU, navodi Hina uz napomenu da nikada do sada nijedan američki predsednik nije bio protiv EU, već upravo suprotno, dok je Tramp još u predizbornoj kampanji opisao Bregzit kao „odličnu stvar“ za koju se nada da će je i druge članice slediti.

Tramp je, takođe, Brisel nazivao „mišjom rupom“, a uz to, postoji čitav niz pitanja oko kojih se EU ne slaže s njim – od protekcionističke trgovinske politike do borbe protiv klimatskih promena.

Nakon tih sastanaka nisu predviđene nikakve izjave niti konferencije na kojima bi novinari mogli postavljati pitanja, a ni na samitu NATO-a, suprotno uobičajenoj praksi, nije planirano usvajanje nikakve zajedničke izjave ili dokumenta, kao ni Trampovo obraćanje novinarima.

Predviđeno je samo da nakon radne večere konferenciju za novinare održi generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Zajedničke izjave se, naime, donose konsenzusom, a prema tumačenju diplomata, upravo zato se i odustalo od te izjave kako ne bi u poslednjem trenutku iskrsli problemi zbog Trampove nepredvidivosti.

Glavne teme tokom radne večere biće povećanje vojnih troškova i poštenija raspodela tereta, kao i borba protiv terorizma.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike