U trendu

Ć vajcarac osudjen zbog lajkovanja na Fejsbuku

Jedan Ć vajcarac je danas osudjen zbog klevete jer je na Fejsbuku „lajkovao“ kritiku predsednika jednog udruĆŸenja.

To je prvi put u Ć vajcarskoj da je neko osudjen zbog „lajka“ kojim se na Fejsbuku označava kada se nekome svidja neka slika, video ili tekst.

Po presudi okruĆŸnog suda u Cirihu, 45-godiĆĄnji gradjanin čije ime nije navedeno, osudjen je zato jer je stavio „lajk“ na komentare na Fejsbuku gde je Ervin Kesler, predsednik udruĆŸenja protivnika stočarskih farmi i klanica, bez dokaza nazvan „rasistom, faĆĄistim i antisemitom“.

Diskusija aktivista za odbranu prava ĆŸivotinja, zbog koje je izrečena presuda je iz 2015. godine.

U presudi sud navodi da je taj čovek, time ĆĄto je kliknuo na poznati znak „lajk“, proĆĄirio vrednosni sud i optuĆŸbe koje ne moĆŸe da dokaĆŸe.

Osudjen je na kaznu od 4.000 ĆĄvajcarskih franaka (3.700 evra), a ima prava ĆŸalbe Kantonalnom sudu u Cirihu.

Keslera je 1998. upravo Kantonalni sud u Cirihu osudio na zatvorsku kaznu jer je jevrejski ritual ubijanja ĆŸivotinja uporedio s nacističkom praksom.

Ipak, sud smatra da čovek koji je danas osudjen zbog „lajkovanja“ kritike Keslera, nije uspeo da dokaĆŸe Keslerov „rasizam, antisemitizam ili faĆĄizam“.

Kesler je tuĆŸio viĆĄe ljudi koji su ga kritikovali na Fejsbuku 2015. godine, rekao je advokat jednog od njih. Neki su već osudjeni zbog izjava, dok je danapnja presuda prva izrečena nekome zbog „lajkovanja“ tudjeg komentara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar