U trendu

Švajcarac osuđen zbog ratovanja u Siriji protiv ID

CIRIH – Bivši švajcarski vojnik Hane Johanes Kosar, koji je komandovao hrišćanskom milicijom koja se borila protiv Islamske države u Siriji, proglašen je krivim danas zbog kršenja švajcarske neutralnosti.

Kosar je kažnjen sa 500 švajcarskih franaka, nakon što ga je švajcarski vojni sud proglasio krivim zato što je prekršio propis koji zabranjuje učešće u borbama u drugim zemljama bez prethodnog odobrenja vlade. Kosar je, osim kaznom od 500 franaka, sulovno kaženjen i sa 4.500 franaka, prenosi Rojters

Ovo je, inače, redak primer da jedna evropska zemlja procesuira građane zbog toga što se bore protiv Islamske države, jer je uobičajeno kažnjavanje zbog pripadnosti snagama džihadista u Iraku i Siriji.

Kosar, čija se porodica preselila iz Sirije u Švajcarsku pre tri generacije, optužen je da se pridružio privatnoj vojsci čiji je cilj je bio da se od snafa ID odbrani sirijska, inače jedna od najstarijih hrišćanskih zajednica.

„Kao hrišćani mi se ne borimo samo protiv Islamske države, već i protiv države koja nas mrzi, “ rekao je ovaj bivši narednik u švajcarskoj vojsci, u izjavi za medije.

Posle dve godine koliko se borio u Siriji on se vratio u Švajcarsku, gde je uhapšen 2015. godine. Kosaru je pretila kazna do tri godine zatvora koja se po švajcarskom zakonu izriče borcima koji su se pridružili Francuskoj Legiji stranaca bez odobrenja vlade, ali je kažnjen relativno blažom novčanom kaznom, a oslobođen je optužbi za podsticanje drugih da se bore, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar