U trendu

Švajcarci odbili predloge o pomoći farmerima i hrani

CIRIH – Švajcarci su danas na dva referenduma većinom odbili povećanje pomoći farmerima, prihvativši time upozorenja vlade da bi te mere povećale cene hrane i štetile privredi, pokazuju projekcije televizije SRF.

Švajcarci su izašli na dva referenduma o budućnosti prehrambene industrije nakon što su njihovi pobornici prikupili više od 100 hiljada potpisa koliko je potrebno zakonom, prenela je Hina.

Prvi referendum, koji je tražila Zelena stranka, poznat je kao Inicijativa o pravednoj prehrani i njime se pozivala savezna vlada da podstiče ekološku i pravednu proizvodnju hrane koja u obzir uzima i dobrobit životinje, da detaljnije označava proizvode i donese mere protiv bacanja hrane.

Glasači su prema projekcijama agencije gfs.bern odbacili taj predlog sa 63 posto protiv.

Drugim referendumom, pokrenutim na inicijativu poljoprivrednog sindikata Uniterre, tražila se radikalnija promena poljoprivrednog sektora, s većim fokusom na manja i porodična preduzeća.

Predlagala se zabrana genetske tehnologije, donošenje mera kojima bi se povećao broj zaposlenih u agrokulturi, određivanje pravednih cena za sve proizvode i viših nameta na uvezenu hranu. I ovaj priedlog je odbačen, sa 70 posto protiv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.