najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Švajcarska će od Srbije tražiti zahtev za izručenje Orića

Bivšem komandantu muslimanskih snaga za oblast Srebrenice Naseru Oriću, koji je priveden u Ženevi, juče je saslušan i određen mu je pritvor u očekivanju izručenja, saopštila je švajcarska Savezna kancelarjija za pravdu (OFJ).

Njegovo hapšenje u Švajcarskoj zasnovano je na nalogu za hapšenje koje su izdale srpske vlasti 3. februara 2014, navodi se u saopštenju švajcarske kancelarije čije je sedište u Bernu.

Interpol Beograd raspisao je međunarodne poternice za bošnjačkim komandantima u Srebrenici Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru 2014. zbog sumnje da su počinili krivično delo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992.

Državno tužilaštvo kantona Ženeve je ispitalo Nasera Orića, prema nalogu Savezne kancelarije za pravdu, u vezi navoda iz poternici Srbije.

On se usprotivio da bude izručen, navodi se u saopštenju i dodaje da će prema tome švajcarska Kancelarija zatražiti od Srbije da joj uputi zvaničan zahtev za njegovo izručenje u roku od 18 dana predviđenih Evropskom konvencijom o ekstradiciji.

Švajcarska kancelarija za pravdu će sada takođe ispitati da li su optužbe opisane u srpskom naogu za hapšene različite od onih na kojima se zasniva presuda i kasnije oslobađanje Orića u Tribunalu u Hagu.

U saopštenju švajcarske kancelarije navodi se da Srbija sumnjiči Orića da je između 1992. i 1995. izveo, zajedno sa drugim članovima bosansko muslimanskih oružanih snaga, više napada na srpska sela u oblasti Srebernice s ciljem da protera srpsko sanovništvo zastrašivanjem, mučenjem i ubijanjem, navodi se u saopštenju i posebno se pominje napad 12. jula 1992. na selo Zalazje kada je devet ljudi ubijeno.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike