U trendu

Švajcarska podržava razvoj srpskog obrazovanja i nauke

BERN – Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Bernu sa švajcarskim predsednikom Ulijem Maurerom, a nakon sastanka je poručila da je razgovor bio sadržajan, uz ocenu da Srbija i Švajcarska imaju dobru saradnju, koja se naročito intenzivirala u protekle tri godine u oblasti obrazovanja, nauke, digitalizacije.

Brnabić je podsetila da je Švajcarska dugogodišnji partner Srbije u uvođenju dualnog obrazovanja u srpski obrazovni sistem, koje je, ističe premijerka, uspešno zaživelo u našoj zemlji i za koje postoji veliko interesovanje učenika i njihovih roditelja.

„Takođe, dualno obrazovanje uskoro ćemo uvesti i na fakultete“, rekla je Brnabić za srpske medije u Bernu.

Uz pomoć Švajcarske, dodala je Brnabić, Srbija je razvila prvi, i za sada jedini, Naučno-tehnološki park u zemlji, koji se nalazi u Beogradu, i koji zapošljava više od 700 inženjera koji rade za jednu od 70 kompanija koje tu posluju.

„Predsedniku Švajcarske i njegovim saradnicima podelila sam infromaciju da Srbija ulaže 100 miliona evra u infrastrukturu za istraživanje i razvoj, da završavamo Naučno-tehnološki park u Novom Sadu, da gradimo Naučno-tehnološki park u Nišu, kao i da razvijamo Naučno-tehnološki park u Čačku“, rekla je Brnabić.

Kaže da je sa predsednikom Maurerom dogovoreno da će Švajcarska nastaviti da podržava te naučne parkove znanjem, a dogovor je i da održavaju sastanke dva puta godišnje koji će, osim političkog dela, uključiti i dijalog između privrednika kako bi se dogovorili konkretni projekti.

Brnabić je dodala da su obrazovanje, digitalizacija i razvoj četvrte industrijske revolucije oblasti u kojima će Srbija nastaviti da sarađuje sa Švajcarskom, kako bi, kaže, zahvaljujući njihovom znanju i iskustvu, a s druge strane našim brzim reformama i odličnim kadrovima, Srbija postala konkurentna ne samo u regionu, već i šire.

Brnabić je saopštila predsedniku Švajcarske i da je Srbija u aprilu ove godine postala 23. punopravni član CERN-a u Ženevi.

Osim podrške u nauci i obrazovanju, dodala je premijerka, Švajcarska je jedan od najvećih donatora u Srbiji i istakla da se više od 10 godina bavi razvojem i implemetnacijom Strategije za smanjenje siromaštva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar