U trendu

Ć vajcarski lovci obavljali rutinsku kontrolu

Ć vajcarska je danas, povodom zahteva Moskve da pruĆŸi objaĆĄnjenje, saopĆĄtila da su njihovi vojni avioni koji su leteli nedaleko od aviona u kome je bila ruska delegacija na putu za Peru obavljali rutinsku kontrolu, navodi Rojters.

Ć vajcarski ministar odbrane naveo je da su dva njihova lovca F/A-18 letela nekoliko minuta uz ruski avion dok je bio iznad ĆĄvajcarske teritorije.

Kako je rekao takve provere obavljaju se 400 puta godiĆĄnje, kako bi se dvostruko proverio identitet aviona stranih vlada.

„To je kao policijske patrole koje na putevima proveravaju automobile da nisu ukradeni“, rekao je portparol.

Ruska delegacoija letela je tim avionom na azijsko pacifički samit, pri čemu je ruski predsednik Vladimir Putin leteo drugim avionom, navpodi Rojters.

Rusija je ranije danas zatraĆŸila od Ć vajcarske objaĆĄnjenje nakon ĆĄto su juče vojni avioni sa ĆĄvajcarskim oznakama nekoliko minuta pratili avion sa ruskom delegacijom u vazduĆĄnom prostoru te zemlje.

„Izrazili smo nedoumicu i zatraĆŸili objaĆĄnjenje od ĆĄvajcarske strane zbog incidenta sa ruskim vladinim avionom na nebu iznad Konfederacije“, navodi se u saopĆĄtenju ruske ambasade u Ć vajcarskoj objavljenom na Tviteru, prenosi Sputnjik.

Juče su vojni avioni sa ơvajcarskom zastavom nekoliko minuta na nebezbednom rastojanju pratili avion sa ruskom delegacijom koja je krenula u Peru na samit Azijsko-pacificke ekonomske saradnje.

Incident se dogodio u vazduĆĄnom prostoru Ć vajcarske. U ruskom avionu su bili članovi ruske delegacije, među kojima i Aleksandar Fomin, ĆĄef Federalne sluĆŸbe za vojno-tehničku saradnju, kao i novinari.

Kako je preneo Sputnjik, jedan od ĆĄvajcarskih lovaca se pribliĆŸio ruskom avionu toliko blizu da je bilo moguće videti ne samo ĆĄvajcarske oznake na repu letelice i broj J-5024, nego i lice pilota, prenosi Sputnjik.

On se ruskom avionu pribliĆŸio sa leve strane, pribliĆŸavajući se krilu, zatim je izveo manevar i proĆĄao sa desne strane.

Nakon nekoliko minuta lovci su se udaljili. U ruskoj posadi su rekli da je to uobičajena praksa, ali su novinari koji viĆĄe od 15 godina izveĆĄtavaju o radu ruskog predsednika rekli da se sećaju samo jednog sličnog slučaja, te da se lovac tada nije toliko pribliĆŸio putničkom delu aviona, navodi Sputnjik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.