najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Švajcarski lovci obavljali rutinsku kontrolu

Švajcarska je danas, povodom zahteva Moskve da pruži objašnjenje, saopštila da su njihovi vojni avioni koji su leteli nedaleko od aviona u kome je bila ruska delegacija na putu za Peru obavljali rutinsku kontrolu, navodi Rojters.

Švajcarski ministar odbrane naveo je da su dva njihova lovca F/A-18 letela nekoliko minuta uz ruski avion dok je bio iznad švajcarske teritorije.

Kako je rekao takve provere obavljaju se 400 puta godišnje, kako bi se dvostruko proverio identitet aviona stranih vlada.

“To je kao policijske patrole koje na putevima proveravaju automobile da nisu ukradeni”, rekao je portparol.

Ruska delegacoija letela je tim avionom na azijsko pacifički samit, pri čemu je ruski predsednik Vladimir Putin leteo drugim avionom, navpodi Rojters.

Rusija je ranije danas zatražila od Švajcarske objašnjenje nakon što su juče vojni avioni sa švajcarskim oznakama nekoliko minuta pratili avion sa ruskom delegacijom u vazdušnom prostoru te zemlje.

“Izrazili smo nedoumicu i zatražili objašnjenje od švajcarske strane zbog incidenta sa ruskim vladinim avionom na nebu iznad Konfederacije”, navodi se u saopštenju ruske ambasade u Švajcarskoj objavljenom na Tviteru, prenosi Sputnjik.

Juče su vojni avioni sa švajcarskom zastavom nekoliko minuta na nebezbednom rastojanju pratili avion sa ruskom delegacijom koja je krenula u Peru na samit Azijsko-pacificke ekonomske saradnje.

Incident se dogodio u vazdušnom prostoru Švajcarske. U ruskom avionu su bili članovi ruske delegacije, među kojima i Aleksandar Fomin, šef Federalne službe za vojno-tehničku saradnju, kao i novinari.

Kako je preneo Sputnjik, jedan od švajcarskih lovaca se približio ruskom avionu toliko blizu da je bilo moguće videti ne samo švajcarske oznake na repu letelice i broj J-5024, nego i lice pilota, prenosi Sputnjik.

On se ruskom avionu približio sa leve strane, približavajući se krilu, zatim je izveo manevar i prošao sa desne strane.

Nakon nekoliko minuta lovci su se udaljili. U ruskoj posadi su rekli da je to uobičajena praksa, ali su novinari koji više od 15 godina izveštavaju o radu ruskog predsednika rekli da se sećaju samo jednog sličnog slučaja, te da se lovac tada nije toliko približio putničkom delu aviona, navodi Sputnjik.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike