U trendu

Svako treće dete u Siriji ne zna šta je mir

Svako treće dete u Siriji ne zna ni za šta drugo osim ratovanja, pokazuje izveštaj Unicefa.

„Konflikti u Siriji ove nedelje ulaze u šestu godinu, tako da deca predškolskog uzrasta nikada nisu doživela ništa osim rata. Proterani iz svojih kuća i šskola, mahom ratni siročići, cela generacija Sirijaca raste i formira okružena borbama“ piše u novom izveštaju te agencije UN.

Unicef objašnjava da svako dete mlađe od pet godina, rođeno u Siriji, ne zna ni za šta osim za život prilagođen ratu, a reč je o gotovo tri miliona dece u Siriji i najmanje 811.000 izbeglih u okolne zemlje.

Prema procenama, rat u Siriji je do sada odneo više od 270.000 žrtava i naterao više od polovine populacije, koja broji 23 miliona građana, da napuste svoje domove.

„Pet godina ratovanja je nateralo decu da prerano odrastu i biju bitke odraslih. Deca ne idu u školu, većina dečaka je primorana da radi a devojčice su naterane na prevremenu udaju“, kaže Petar Salama, regionalni direktor Unicefa zadužen za Bliski Istok i Severnu Afriku.

„Skoro sedam miliona dece u Siriji živi u siromaštvu , što njihovo detinjstvo čini tragičnim. Više od 200.000 dece živi pod opsadom. Najmanje 2,1 miliona dece u Siriji i 700.000 u susednim zemljama – ne idu u školu. Zabrinjavajuća je činjenica da oružane snage u sve većem broju angažuju decu“, navodi se u izveštaju.

Deca sve češće prijavljuju da ih odrasli podstiču da učestvuju u ratu u zamenu za poklone ili platu u iznosu od 400 dolara mesečno, navodi direktor Unicefa.

Od 2014. godine , regrutovana deca su sve mlađa. Mali vojnici sve češće su sedmogodišnjaci, bez odobrenja roditelja, prenosi AFP.

„Ta deca odlaze na vojnu obuku i učestvuju u borbenim dejstvima ili su angažovani na ratištima. Deca nose i održavaju oruže, dežuraju na kontrolnim punktovima, čak i u leče i evakuišu ranjenike“, rekao je direktor Unicefa, navodeći da ima slučajeva i da ih angažuju kao egzekutore ili snajperiste.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar