U trendu

Sve je bilo na strani Hilari, ali Tramp imao jasniju poruku

Većina medija u SAD podržala je demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton u trci za ulazak u Belu kuću, ali je njen republikanski rival Donald Tramp uspeo da isprovocira pažnju medija, nametne teme i, za razliku od nje, pošalje izuzetno jasne poruke biračkom telu, ocenjeno je danas na panel diskusiji o ovogodišnjoj američkoj predsedničkoj kampanji.

Učesnici panela, koji je organizovala Privredna komora Beograda Udruženje za kreativnu industriju i Poslovna škola za javne odnose, saglasili su se da ovo nije bila kampanja oko razlike u politikama demokrata i republikanaca, kao i da je iznenađenje što je kandidatkinja sa jačom infrastukturom, boljom organizacijom i više novca izgubila izbore.

Predavač Poslovne škole za javne odnose Dušan Rakić ocenio je da je Trampova pobeda „čist trijumf PR-a“ navodeći da u vreme krize postoji pažnja medija, a Tramp je, kako kaže, stalno pravio krizne situacije i tako privukao medijsku pažnju.

S druge strane, politički aktivista i izvršni direktor CANVAS-a Srđa Popović smatra da je više od PR-a stvari promenio teren, navodeći da bi Tramp bio „pregažen“ da su na terenu bile teme poput toga šta migracije znače za Ameriku i neke druge konkretne teme, a ne međusobno omalovažavanje.

Po njegovom mišljenu, da je Berni Sanders bio kandidat demokrata on bi verovatno „razbio“ Trampa.

Klintonova je uvučena u vođenje kampanje poput rijalitija, smatra on, dodajući da to nije bila kampanja u kojoj su glavne teme bile ekonomija, studenti, politika već da li je „Tramp nešto rekao o ženama ili da li će Hilari dobiti srčani udar“.

„To je strateška greška, kad uđete jednom u vrstu rijalitija, sa nekim ko živi u rijalitiju, vi ste izgubili“, smatra Popović dodajući da je Tramp uspeo da probudi inat ruralnog stanovništva, kao i da su njegovoj pobedi doprineli „beli listići“ nekih elektora, koji prirodno glasaju za Demokratsku stranku.

On je ocenio da ovo nije bila „normalna dvopartijska kampanja“ već između „kandidata sistema“ protiv „kandidata izvan sistema“.

Direktor Notapipre brending konsultantske firme Kris Farmer smatra da su oba kandidata za predsednika SAD bila loša, a da Klintonova nije jednostavno i razumljivo govorila, već je ušla u trku misleći prosto da je sad na nju red da dođe na čelo SAD.

S druge strane, kaže on, Tramp iako je bez političkog iskustva i smatra se jednim od najvećih nasilnika na političkoj sceni, razumeo je da se narod u SAD nečeg plaši.

On je, naglasio je, uspeo da kreira strah da je Amerika slaba i pošalje izuzetno jednostavne poruke poput te da je on jak, te će uspeti i Ameriku da ponovo učini jakom.

Konsultant Živorad Anđelković kaže da je Tramp nametnuo temu da li ste za ili protv establišmenta i ocenjuje da je kampanja bila negativna, a u fokusu su bile ličnosti umesto politika dve stranke.

Takođe, kako je rekao, istraživačke agencije su potcenile birače.

„Nije iznenađenje što je pobedio rijaliti već što nije pobedila infrastuktura“, rekao je Anđelković.

Izvršni direktor Privredne komore Beograd Svetozar Krstić ocenio je da je Klintonova trebalo da bude nastavak i završetak projekta koji je doveo do dolaska na vlast Baraka Obame, ali je Tramp „pomrsio račune“.

„Ono što je bila karikatura pre 10 godina, postala je realnost“, rekao je Krstić dodajući da ne treba brinuti oko Trampovog ponašanja kao predsednika jer SAD imaju mehanizme koji će se za to pobrinuti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)