U trendu

Sve više muškaraca medju žrtvama porodičnog nasilja u SAD

Drugu sigurnu kuću namenjenu isključivo muškarcima, žrtvama porodičnog nasilja u SAD, otvorila je organizacija „Femili plejs“ (The Family place) u Teksasu.

Broj muškaraca – žrtava porodičnog nasilja raste, a „Femili plejs“ je do maja, kada je otvorena sigurna kuća s 21 krevetom, smeštao žrtve po hotelima, kao i druge organizacije u SAD.

Direktorka „Femili plejsa“ Pejdž Flink rekla je da razlog za otvaranje sigurne kuće u Dalasu nije samo finansijski, pošto žrtava ima sve više, te je njihov smeštaj u hotelu postao skup, nego i to što je sadašnji način prikladniji za pružanje pomoći žrtvama, kojima „mnogo znači da budu zajedno“.

„Pokušavamo da pomognemo muškarcima da shvate da je u redu što traže pomoć. Normalno je da imaju emocije. Normalno je da plaču. Normalno je da se osećaju ranjivo“, navela je Flink.

Raste broj muškaraca – žrtava porodičnog nasilja u SAD koje okreću S.O.S. telefon za pomoć i podršku. Prošle godine taj broj pozvalo je 12.000 muškaraca, što je devet odsto ukupnog broja žrtava koje ostave podatke o svom polu. To je više nego duplo povećanje u odnosu na 2010. godinu, kada je 5.800 muškaraca okrenulo taj broj.

Flink je navela da „Femili plejs“ prima muškarce koji su žrtve svojih muških ili ženskih partnera i rodjaka. Neki muškarci dolaze s decom.

Ona veruje da je jedan od razloga za povećanje broja muškraca – žrtava porodičnog nasilja način rada policije u Dalasu prethodnih godina. U slučajevima porodičnog nasilja policija postavlja niz pitanja i ako proceni da je neko u opasnosti, tu osobu odmah povezuje sa sigurnom kućom.

Prva sigurna kuća u SAD samo za muškarce otvorena je pre dve godine u Arkanzasu, u gradiću Bejtsvilu s 11.000 stanovnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar