U trendu

Sve više šumskih požara i veće zagađenje vazduha na Arktiku

ŽENEVA – Usled klimatskih promena na Arktiku se događa sve više šumskih požara koji doprinose zagađenju vazduha zbog emisije velike količine ugljen-dioksida.

„Od početka juna bili smo svedoci šumskih požara bez presedana u regionu Arktika“, rekla je portparolka Svetske meteorološke organizacije Kler Nalis na redovnoj konferenciji UN u Ženevi.

Samo u tom mesecu, kako je rekla, ovi požari izazvali su emisiju 50 megatona ugljen-dioksida što je jednako emisiji ugljen-dioksida u Švedskoj za godinu dana.

Ovo je više nego što su izazivali arktički požari u istom mesecu između 2010. i 2018. zajedno, prenosi Rojters.

„Šumski požari su česti na severnoj hemisferi između maja i oktobra, ali ove godine bili su neobičnih razmera i intenziteta“, dodala je ona.

Većina požara dogodila se u američkoj saveznoj državi Aljaska i u ruskom Sibiru, ali i jedan u Alberti u Kanadi koji je zahvatio površinu od 300.000 fudbalskih terena ili jednog Luksemburga.

Na Aljasci je od početka godine do sada bilo više od 400 šumskih požara, a svaki dan izbije po jedan novi.

U Sibiru je temperatura u junu bila viša za skoro 10 stepeni od proseka, dok je na Aljasci ovo bio drugi najtopliji jun, a 4. jula izmereno je čak 32 stepeni.

„To nije vreme tipično za Aljasku“, rekla je Nalis.

U Ferbansku na Aljasci ovog meseca zabeleženo je najveće zagađenje vazduha na svetu zbog čega su stanovnici morali da ostanu u svojim domovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.