U trendu

Sve više zemalja zabranjuje letove Boinga 737 maks

SINGAPUR – Sve je više zemalja i aviokompanija koje su odlučile da suspenduju letove aviona Boing 737 maks nakon dve avionske nesreće u poslednjih pet meseci u kojima su učestvovali ovi avioni a u kojima je život izgubilo skoro 350 ljudi.

Ruska federalna agencija za vazdušni saobraćaj donela je odluku o zabrani letova aviona Boing 737 maks u ruskom vazdušnom prostoru do daljnjeg, rekao je direktor agencije Aleksandar Neradko, prenosi TAS S.

Privremenu zabranu letova ovih aviona objavila je i Australija iako nijedna od njenih aviokompanija trenutno ne koristi ove letelice, a to je uradio i Fidži.

Brazilska kompanija Gol Erlajns suspendovala je upotrebu sedam ovih Boingovih aviona, a Kanada je odlučila da zatvori svoj vazdušni prostor za Boing 737 maks 8.

Kineska civilna avijacija naložila je prizemljenje ovih aviona na neodređeno vreme. Kako AP prenosi, Kina ima 96 aviona Boing 737 maks 8 u funkciji koje su u floti tri aviokompanije.

Letovi ovih aviona zabranjeni su i u Hongkongu čija vazdušna luka se smatra glavnim čvorištem za aviosabraćaj u Aziji.

Etiopija u kojoj se dogodila nedavna nesreća prizemljila je svoja preostala četiri aviona maks 8.

Evropska agencija za bezbednost avijacije izdala je direktivu o prizemljenju svih aviona 737 maks 8 i maks 9 koja se odnosi na čitav vazdušni prostor EU.

Odluke o zabrani letova ovih Boingovih aviona donele su i Indija, Indonezija, Japan, Novi Zeland, Malezija, Meksiko, Oman, Ujedinjeni Arapski Emirati, Panama, Singapur, Južna Afrika, Južna Koreja, SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.