U trendu

Sve zbog Kosova: Samit u Sofiji na rubu – neuspeha

Članice EU imaju još svega sedam dana da usaglase tekst deklaracije za skup EU – zapadni Balkan, a iz Španije, ali i Rumunije i Kipra stižu vesti da bi ove zemlje mogle da propuste ovaj događaj, jer je poziv upućen i Prištini.

Posle februarske krize izazvane stavom Španije da u Strategiji Evropske komisije za proširenje zapadnog Balkana nema mesta za Kosovo kao šestu državu ovog regiona, briselski zvaničnici su se našli pred novom preprekom koja preti da još jednom ozbiljno uzdrma jedinstvo EU.

Naime, zemlje članice imaju još svega sedam dana, do 11. aprila, da usaglase tekst deklaracije za samit EU – zapadni Balkan koji se održava 17. maja u Sofiji i na njega stave svoj potpis, a iz Španije, ali i Rumunije i Kipra stižu vesti da njihovi predstavnici najverovatnije neće ni da se pojave na skupu, jer je poziv upućen i Kosovu.

Predstavnici Bugarske, koja  predsedava u Briselu, kako prenosi Tanjug, kažu da Sofiji kao organizatoru do sada nije stiglo nijedno zvanično saopštenje o neučestvovanju na sastanku 17. maja. Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot je juče rekao da bi voleo da u maju na samitu EU i zapadnog Balkana vidi „sve članice EU i sve zemlje zapadnog Balkana”.

„Mislim da su samit u Sofiji i nova strategija Evropske unije izuzeto važni za dalje integracije ovog regiona u EU. Bila bi šteta da se neka politička pitanja mešaju u taj proces i da zamagle ono što su stvarni ciljevi samita u Sofiji i procesa integracija uopšte”, rekao je Skot i naveo da nova strategija Brisela daje jasnu perspektivu zemljama ovog regiona, i da je 2025. godina ono na šta bi trebalo da budu usredsređeni, ali i na ispunjavanje uslova kako bi svaka zemlja napredovala u svojim nastojanjima da postane članica unije.

Ako je suditi po jučerašnjoj izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbija će najverovatnije učestvovati na ovom skupu. „Radujem se svakom susretu na Samitu zapadni Balkan – EU u Sofiji, ali ne očekujem preterano dobre vesti za našu zemlju”, rekao je Vučić komentarišući poziciju Beograda u vezi sa ovim samitom.

(Jelena Cerovina, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)