U trendu

Svecana povorka na ulicama Londona u cast kraljice Elizabete

LONDON – Vojni orkestri, plesači, razni izvođači i poznate ličnosti paradirali su danas ulicama Londona kako bi obeležili platinasti jubilej kraljice Elizabete, odnosno 70 godina na tronu, četvrti dan otkako je proslava počela.

Označavajući različite decenije kraljičine vladavine, igrači, obučeni u odela iz pedesetih godina prošlog veka, plesali su bulevarom koji vodi do Bakingemske palate, dok su vozači „mini morisa“ nosili zastave Ujedinjenog kraljevstva i trubili sirenama, preneo je Rojters.

Kraljica (96) je bila prinuđena da propusti brojne događaje zbog povremenih problema s kretanjem.

Stotine hiljada pristalica kraljevske porodice pojavilo se na ulicama kako bi prisustvovalo spektaklu i uživalo u pikniku, što je bio prvi veliki nacionalni javni praznik od početka pandemije kovida.

Od javnih ličnosti, na današnjoj paradi učestvovali su pevač Ed Širan, bivši fudbaler Geri Lineker, manekenka Kejt Mos, trkač Mo Farah…

Povorka je prošla sličnom rutom kojom je prošla Elizabeta na dan krunisanja 1953. godine.

Procenjuje se da je, tokom platinastog jubileja, širom Velike Britanije održano 16.000 uličnih žurki, a još 600 je održano širom sveta, u Kanadi, Brazilu, Novom Zelandu, Japanu i Južnoj Africi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar