U trendu

Svečani doček u Rusiji za prve avione koji se vraćaju iz Sirije

Svečani doček priredjen je danas u bazi na jugoistoku Rusije za prve ruske avione koji su se vratili iz Sirije u skladu sa odlukom o povlačenju dela ruskog vojnog kontingenta iz te zemlje.

U skladu sa naredjenjem koje je sinoć izdao ruski predsednik Vladimir Putin prva grupa bombardera Su-34 i transportnih aviona Tu-154 sa tehnčarima i vojnim materijalom danas je stigla u Rusiju iz ruske vojne baze Hmeimim na severozapadu Sirije.

Avioni su sleteli u vojnu bazu blizu Voroneža na jugozapadu Rusije, a pre sletanja nisko su leteli iznad mase koja se okupila da ih dočeka.

Pilote je dočekalo više stotina ljudi koji su nosili ruske zastave, bukete cveća i balone kao i visoko rangirani predstavnici ruske vojske, medju kojima i komandat ruskih vazduhoplovnih snaga general Viktor Bondarev.

„Čestitam vam na obavljenoj misiji. Još jednom ste dokazali celom svetu da je obuka naših pilota na najvišem nivou“, rekao je general i dodao da tokom operacije u Siriji nije bilo ni jednog bombardovanja koje nije pogodilo svoj cilj.

General Bondarev je rekao da medjnarodni terorizam pretrpeo znatne gubitke zahvaljujući ruskoj vojsci. On je takodje ocenio da u Siriji ostaje dovoljno vladinih ili stranih snaga posle povlačenja velikog ruskog kotingenta da bi se osigurao poraz „terorističkih bandi“.

Putin je juče naredio povlačenje većeg dela ruskog vojnog kontingenta iz Sirije. Ruska vojska je danas precizirala da će se nastaviti vazdušni napadi na „terorističke ciljeve“ u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.