U trendu

Švedska: Avioni lete, problem rešen, uzrok se ne zna

Problem zbog kojeg avionima u velikom delu Švedske tokom 90 minuta nije bilo dozvoljeno da uzlete, bio je tehničke prirode i rešen je, potvrdile su švedske vlasti.

Kako javlja AP, još nije jasno šta je izazvalo taj problem.

Zbog tehničkog problema u kontroli vazdušnog saobraćaja avioni su mogli da slete, ali nisu smeli da uzlete čitavih 90 minuta.

U saopštenju Uprave za civilnu avijaciju navodi se da se radi na ubrzanju vazdušnog saobraćaja, pošto je došlo do manjih kašnjenja, ali ni jedan let nije otkazan.

Ranije u toku dana, nadležni su saopštili da je „problem u komunikaciji“ sprečio avione da uzlete sa tri glavna aerodroma, ukljucujući Arlanda i Broma u švedskoj prestonici Stokholmu.

Problem, koji se pojavio u 12 sati, uticao je i na rad aerodroma Lendveter u drugom po velicini švedskom gradu Geteborgu.

Portparol Uprave Per Froberg izjavio je da problem „definitno nije“ povezan sa incidentom u novembru, kada je sunčana oluja isključila sistem kontrole letenja u Švedskoj, kada je više od jednog sata bio zatvoren vazdušni prostor te zemlje.

„I dalje ne znamo šta je tačno izazvalo današnji problem. Ali mogu vam reći da ni na koji način nije povezan sa onim u novembru“, rekao je on za AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.