U trendu

Švedska odaje poštu žrtvama napada

Danas je Švedska minutom ćutanja odala poštu žrtvama napada kamionom u Stokholmu, u kojem su u petak poginule četiri osobe, a povredjeno je 15.

Skoro cela kraljevska porodica, premijer Stefan Leven, strane diplomate u podne su prisustvovali ceremoniji u parku Uprave grada Stokholma. Pošta žrtvama je odata i u drugim gradovima.

Na mestu napada se juče okupilo izmedju 20.000 i 50.000 ljudi organizovanih putem Fejsbuka, da bi „manifestacijom ljubavi“ pokazali da odbacuju terorizam.

Nastavlja se saslušanje glavnog osumnjičenog za napad za koga su službe bezbednosti saopštile da je 39-godišnji Uzbekistanac, od ranije poznat organima bezbednosti zbog izbegavanja deportacije pošto mu je istekao boravak. Šef švedske policije Jonas Hising ga je nazvao „simpatizerom Islamske države“.

On je uhapšen nekoliko sati nakon napada i biće optužen sutra.

Osumnjičeni je rekao da je naredjenja dobijao od Islamske države.

Lokalna štampa ga je identifikovala kao Rahmata Akilova, radnika i porodičnog čoveka.

Ekstremna desnica koja je bila uzdržana, danas je nazvala „skandalom“ to što vlasti nisu odmah proterale osobu kojoj je odbijen zahtev za boravak.

U napadu je poginulo dvoje Švedjana, Britanac i Belgijanac, a policija je saopštila da je u kabini kamiona bilo eksploziva.

Švedska koja ima 10 miliona stanovnika, tokom 2014. i 2015. odobrila je azil za 244.000 ljudi, najviše po glavi stanovnika u Evropi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.