U trendu

Švedska odustala od Asanža; Britanija: Ako napusti ambasadu, biće uhapšen

Švedsko tužilaštvo odustalo je od istrage o navodnom silovanju za koje je optužen osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, pošto je danas bio rok do kog je kancelarija javnog tužilaštva trebalo da ili obnovi ili povuče nalog za njegovo hapšenje.

Asanž (45) je, ubrzo posle ove odluke švedskog tužilaštva, na društvenim mrežama, doduše bez komentara, objavio svoju fotografiju na kojoj mu se na licu vidi širok osmeh.

Glavni tužilac Ingrid Isgren će uskoro održati konferenciju za novinare na kojoj će detaljnije obrazložiti odluku, navodi AFP.

Ovim je obustavljen i sedmogodišnji sudski proces koji se protiv Asanža vodi zbog navodnog silovanja.

„Glavni tužilac Marian Naj danas je odlučila da prekine preliminarnu istragu o navodnom silovanju koje se stavlja na teret Asanžu“, saopšteno je iz kancelarije tužiteljke.

Istovremeno, britanska policija je saopštila da će Asanž ipak biti uhapšen ukoliko napusti ambasadu Ekvadora u Londonu.

„Sud u Vestminsteru izdao je nalog za hapšenje Džulijana Asanža na osnovu toga što se nije predao sudu 29. juna 2012. godine. Metropoliten policija je dužna da izvrsi taj nalog nakon što on napusti ambasadu“, navela je policija u saopštenju, prenosi Rojters.

Džulijan Asanž postao je planetarno poznat pošto je njegov sajt „Vikiliks“ objavio poverljiva dokumenata Pentagona o Avganistanu.

Posle toga, protiv Asanža je u Švedskoj pokrenut postupak zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje.

On je odbio da se preda vlastima jer se plašio da će biti izručen SAD, gde je tražen jer se smatra da je objavljivanjem na „Vikiliksu“ tajni o američkoj politici i diplomatiji naneta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.