U trendu

Švedska povukla deo tužbe protiv Asanža

Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da je odustalo od istrage protiv osnivača Vikiliksa za dva slučaja seksualnog napastvovanja pošto su zastareli, ali da će nastaviti istragu protiv njega zbog silovanja.

Tužilašvo je navelo da nije moglo da podigne optužbu protiv 44-godišnjeg Asanža koji je nedostupan švedskim vlastima pošto je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine.

Švedska policija je tražila Asanža radi saslušanja po četiri tačke zbog navoda o silovanju i seksualnom uznemiravanju koje su iznele dve žene posle njegove posete Švedskoj 2010.

Tužilaštvo je navelo da će treća tačka za seksualno uznemiravanje zastareti 18. avgusta, ali da će Asanž i dalje biti tražen za saslušanje povodom navoda za silovanje koje zastareva 2020.

Švedska je tražila Asanža zbog saslušanja povodom navoda o silovanju, napastvovanju i prinudi na seks. Asanž poriče optužbe i tvrdi da bi isporučenje Švedskoj bio prvi korak ka njegovom izručenju, pošto je Vikiliks obelodanio američku diplomatsku prepisku i tajna vojna dokumenta.

Ekvador je Asanžu pružio politički azil, ali on prvo mora da izađe iz ambasade u Britaniji da bi došao u tu zemlju.

Asanž se 19. juna 2012. sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu, a britanska policija od tada dežura ispred zgrade, spremna da ga uhapsi ako se usudi da izađe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.