U trendu

Švedska: Zapadni Balkan u svojim rukama ima pristupanje EU

Članstvo zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji je u interesu same Unije ali dostizanje tog cilja je u rukama balkanskih država, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Švedske.

Stokholm smatra da bi vrednosti poput demokrtaije, vladavine prava i ljudskih prava trebalo da imaju veći značaj u procesu.

Perspektiva pridruživanja, koja se zasniva na ispunjavanju uslova, ključni je pokretač demokratije, napretka i stabilnosti u zemljama Zapadnog Balkana a nova strategija naglašava ovu perspektivu i unosi novi momenat u procesu proširenja, navodi švedsko ministarstvo.

Švedska navodi da će nastaviti da podržava proces proširenja EU i politički i ekonomski. Samo u Srbiju je, navodi se u saopštenju, od 2001. godine uloženo oko 200 miliona evra.

U saopštenju se navodi da Švedska pozdravlja Strategiju proširenja EU kao i fokus predsedavajuće Bugarske na Zapadni Balkan.

Kao ideje za najbolje iskorišćavanje razvoja situacije Stokholm iznosi stavljanje akcenta na reforme i vladavinu prava umesto na broj otvorenih poglavlja, posvećivanje više pažnje rešavanju spornih bilateralnih pitanja, pomirenju i jačanju regionalne saradnje, kao i jačanje saradnje EU i zemalja Zapadnog Balkana u oblastima od zajedničkog interesa.

To su, pored ostalih, pravosudje, unutrašnji poslovi, društveno-ekonomska pitanja, zaštita životne sredine, transport i energija.

To bi se moglo ostvariti kroz uključivanje i poziv zemljama Zapadnog Balkana da učestvuju u relevantnim strukturama EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar