U trendu

Švedski kralj i kraljica u poseti baltičkom susedu – Estoniji

Švedski kralj Karl Gustaf 16. i kraljica Silvija počeli su danas trodnevnu državnu posetu Estoniji, prvu toj bivšoj sovjetskoj republici posle više od 30 godina.

Kraljevska poseta biće usmerena na jačanje saradnje dve zemlje u sektoru bezbednosti i odbrane, ekonomiji i u oblasti obrazovanja, istraživanja i inovacija, saopštio je kabinet estonskog predsednika.

Estonski predsednik Alar Karis i njegova supruga dočekali su švedskog kralja i kraljicu na centralnom Trgu slobode u Talinu uz pune vojne počasti, a oduševljena masa građana svih uzrasta mahala je estonskim i švedskim zastavama.

Kabinet predsednika Estonije je naveo da poseta kralja svedoči o bliskom prijateljstvu Estonije i Švedske, posebno i zbog toga što se ove godine obeležava 50 godina od stupanja na presto kralja Karla Gustava 16.

Baltičke države Estonija, Letonija i Litvanija, bivše sovjetske republike koje su članice Evropske unije i NATO-a, susedi su Švedske preko Baltičkog mora i imaju bliske poslovne i političke veze s njom.

Estonija ima istorijske veze sa Švedskom, pošto je ta mala zemlja s 1,3 miliona stanovnika bila pkrajina švedske imperije u 17. veku i početkom 18.

Poslednji put su švedski kralj i kraljica bili u državnoj poseti Estoniji 1992. godine, godinu dana pošto je ta baltička zemlja obnovila nezavisnost posle gotovo 50 godina sovjetske vlasti.

Kralj Karl Gustaf 16. stupio je na tron 15. septembra 1973. i najduže je vladajući monarh Švedske. U junu će u Švedskoj raznim svečanostima biti obeležena 50. godišnjica njegovog vladanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.