U trendu

Švedski premijer: Ostaću na čelu Vlade

STOKHOLM – Švedski premijer Stefan Leven poručio je da će ostati na toj funkciji, nakon što je njegova stranka levog centra zabeležila najgore izborne rezultate.

Leven, koji je na čcelo švedskih socijaldemokrata došao 2012. godine, a premijer postao 2014. godine, naveo je da su rezultati izbora „još uvek nejasni“, ali je priznao da bi formiranje naredne vlade moglo potrajati, prenosi agencija AP.

Onima koji ga podržavaju je poručio da je „sada na političkim strankama da odgovorno sarađuju i da formiraju jaku vladu“.

Preliminarni rezultati jučerašnjih izbora pokazuju da je Levenova stranka osvojila 28,1 odsto glasova, što znači da će izgubiti 13 mesta u švedskom parlamentu od ukupno 175 mesta.

Reagujući na veću podršku desničarskoj stranci Švedske demokrate i moguće dobijanje dodatnih 14 mesta u parlamentu, Leven je rekao da „stranke sa korenima u nacizmu nikada neće ponuditi bilo šta odgovorno, već samo mržnju“.

Prethodno je lider švedske opozicione partije desnog centra, Ulf Kristerson, rekao da je obezbedio mandat da formira novu vladu i pozvao je socijaldemokratskog premijera Stefana Levena da podnese ostavku.
Nacionalistički nastrojene Švedske demokrate osvojile su 17,9 odsto glasova, prema preliminarnim rezultatima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.