U trendu

Svet dobio osmomilijarditog stanovnika, Balkan već ima dve jubilarne bebe

Samo 11 godina nakon što je dostigla broj od sedam milijardi ljudi, Zemlja je dočekala i osmomilijarditog stanovnika. Filipinka Marija Margaret Voljorente iz distrikta Tondo u Manili, prestonici Filipina, prirodnim putem je rodila devojčicu Vinis Mabansag.

„Upravo smo svedočili rođenju osmomilijardite bebe u svetu na Filipinima. Čekali smo oko dva sata, počevši od 23.00 sinoć i beba je rođena oko 1.29 ujutro prirodnim porođajem“, rekao je dr Romeo Bituin, preneo je Mb.com.ph. Majka Marija rekla je da je srećna što se njena beba smatra osmomilijarditom u svetu.

A, kako prenosi BBC, region Balkana je već dva puta bio mesto gde su na svet došle jubilarne bebe.

Matej Gašpar je 11. jula 1987. u Zagrebu proglašen petomilijarditim, a zatim, 12 godina kasnije, titulu šestmilijarditog Zemljanina dobio je Adnan Mević u Sarajevu.  Adnan danas ima 23 godine i živi u Visokom, gradiću u Federaciji BiH. Kada je njegova majka Fatima, stigla u sarajevsko porodilište nije ni slutila da će njen sin jedinac postati svetski poznat odmah po rođenju.

„Ja ništa o tome nisam znala, meni je to bilo iznenađenje“, kaže uz osmeh Fatima, dok Adanan dodaje:

“Nisam drugačiji od druge djece, ali kada je riječ o obilježavanju mojih rođendana do 18. godine, mogu potvrditi da je bilo drugačije nego kod drugih. Dok su ostala djeca imala rođendane u skladu sa njihovim godinama, meni su dolazili neki politički zvaničnici“, kaže Adnan. Lepo je bilo, kaže Adnan, što je upoznao i jednog od najboljih fudbalera današnjice i gotovo „idola“, Kristijana Ronalda, 2012, a posetio je i sedište Interpola, obišao Lion i Madrid.

I dok su novinarske ekipe redovni gosti kod Mevića, dvanaest godina stariji, Matej Gašpar trudi se da ostane van reflektora. Možda je na takvu odluku uticalo to što je od prvog susreta sa svetom imao uperene bliceve fotoaparata i televizijske kamere u lice, i gomilu političara oko njegove iscrpljene majke. Gašpar je danas zaposlen u hemijskoj kompaniji, bavi se i ronjenjem, a živi sa porodicom u Zagrebu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar