najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Svet postaje opasan za novinare

U poslednjih 25 godina ubijeno je 2.700 novinara – u proseku dva nedeljno, izjavio je predsednik Medjunarodne federacije novinara (IFJ) Džim Bumela.

Kako je preneo NUNS, na medjunarodnoj konferenciji o sigurnosti novinara koja se održava u Bejrutu Bumela je ocenio da „svet postaje opasan za novinare“.

U debati je naglašeno da su napadi i zločini protiv medijskih profesionalaca dostigli alarmantan nivo proteklih godina, stvarajući atmosferu straha i nesigurnosti.

Kako je navedeno, ratovi i oružani sukobi predstavljaju posebno veliku pretnju za medijske profesionalce, a arapske zemlje, pre svih Irak i Sirija, danas su najopasnija područja za novinare.

Dvodnevnu regionalnu konferenciju „Sigurnost novinara na univerzitetima“, organizovala je Medjunarodna federacija novinara (IFJ) u saradnji sa Uneskom (kancelarija u Bejrutu) i Ministarstvom prosvete Libana.

Cilj konferencije je stvaranje povoljnog okruženja za buduće novinare, uzimajući u obzir lokalni kontekst i medjunarodne standarde.

Zaključci skupa poslužiće za ažuriranje nastavnih planova i programa studija novinarstva na univerzitetima.

Konferenciji prisustvuje više od 40 učesnika sa univerziteta u Libanu, Siriji, Jordanu, Iraku, Palestini, Egiptu, Tunisu, Maroku i Omanu.Učestvuju i diplomate, vladini zvaničnici, medijski profesionalci i medjunarodni eksperti Uneska i IFJ-a.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike