najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Svetski fond protiv side danas završava skup koncertom u Montrealu

Kanadski premijer Džastin Trudo i generalni sekretar UN Ban Ki Mun danas će zatvoriti dvodnevni skup Svetskog fonda borbe protiv side, turbekuloze i malarije posle čega je predvidjen koncert u Montrealu.

Svetske vlade, privatni partneri i nevladine organizacije žele da prikupe 13 milijardi dolara za period od 2017. do 2019. za iskorenjivanje tih bolesti.

„Obeležavamo 15 godina uspeha, ali želimo još uspeha narednih, ključnih godina“, rekao je Ban drugog dana skupa.

Fond osnovan 2002. godine, okuplja vlade, civilno društvo, privatni sektor i same pacijente. Više od 22 miliona ljudi je spaseno a oko 300 miliona infekcija je izbegnuto od 2005. godine, zahvaljujući sumi od 30 milijarde dolara koju je taj fond prikupio.

Cilj tog fonda je prikupljanje 13 milijarde dolara za akcije od 2017. do 2019. godine da bi se iskorenila sida do 2030. godine u skladu sa obavezama UN-a.

Trudo je rekao da se mogu obustaviti epidemije side, turberlukoze i malarije ako se reaguje na vreme i dodao da bi to bio veliki korak prema smanjenju siromaštva u svetu koji je često povezan s tim bolestima.

Američki milijarder i filantrop Bil Gejts, koji je obećao pomoć od 1,6 milijardi dolara, izjavio je da treba još mnogo raditi na iskorenjivanju tih bolesti izražavjući optimizam je jer „nauka na našoj strani“.

Donatori na kraju skupa treba da potvrde svoja ranija obećanja.

Do sada je od 85 do 90 odsto donatora saopštilo da namerava da pokloni novčana sredstava, izjavio je portparol Fonda Set Fejzon i dodao da su SAD obećale 4,3 milijarde dolara naredne tri godine.

Francuska je navela u junu da će izdvojiti 1,08 milijardi evra, Japan 800 miliona dolara, Kanada 600 miliona dolara, dok je Nemačka saopštila da će dati 800 miliona evra. Još se očekuje odluka poslednjeg velikog donatora, Velike Britanije.

Novac je isključivo namenjen za prevenciju i lečenje bolesti posebno u Africi, koja je najviše pogodjena sidom.

Najveću pomoć dobijaju Nigerija, Kongo, Kenija, Južna Afrika, Tanzanija i Uganda.

Posle konferencije je predvidjen koncert na kojem će nastupati Bono iz irskog benda U2, pevač Ašer, kao i grupe „Metrik“ „Half mun ran“ i kanadska pevačica Šarlot Karden.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike