U trendu

Svetski mediji: Španija pred ozbiljnom političkom krizom

Dan nakon što su stranke koje se zalažu za nezavisnost od Španije odnele pobedu na parlamentarnim izborima u Kataloniji, svetski mediji upozoravaju da bi izborni rezultat mogao da gurne zemlju u jednu od najdubljih političkih kriza poslednjih godina, u kojoj neće biti jednostavnih rešenja.

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, najveća secesionistička grupa „Zajedno za DA“ (Hunts pel si) osvojila je 62 mesta u parlamentu bogatog španskog severoistočnog regiona, dok je manja levičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) osvojila 10, što im daje apsolutnu većinu u parlamentu od 135 mesta, prenela je agencija AFP.

Obe te secesionističke partije saopštile su ranije da će unilateralno proglasiti nezavisnost od Španije u narednih 18 meseci, ali se tome protivi centralna vlada u Madridu navodeći da to ne dozvoljava Ustav Španije.

„Dojče vele“ u tekstu pod naslovom „Sada je važno sačuvati mir“ upozorava da, iako su katalonski političari zadovoljni i poručuju da je pobeda independista „istorijska“, a neki već pozivaju na građansku neposlušnost, jednostavnih rešenja neće biti.

Nemački mediji ukazuju da Katalonija i Španija i posle 27. septembra ostaju zavisne jedna od druge jer će Barseloni biti potreban blagoslov Madrida za sprovođenje planova o stvaranju države, dok Madrid ne želi da izgubi svoju ekonomski najjaču regiju.

S obzirom na komplikovanu situaciju u kojoj važnu ulogu imaju i emocije, za obe strane bi bilo najbolje da sada međusobno razgovaraju i to bez pretnji i ratničkih gestova.

Verovatnije je, međutim, da će sada nastati dugo natezanje, pri čemu španski premijer Marijano Rahoj neće hteti da svoje konzervativne pristalice u celoj zemlji razljuti preblagim stavom prema Kataloncima, piše nemački dnevnik „Cajt onlajn“.

Portal Juronjuz je povodom izbora u Kataloniji objavio tekst pod naslovom „Madriđani nisu impresionirani“, u kojem se kaže da bi gubitak najjače ekonomske regije na severoistoku Španije imao nesagledive politicke i ekonomske posledice po zemlju, uz upozorenje da je prividan mir koji vlada u Madridu u kontrastu sa periodom nestabilnosti koji bi sad mogao da počne.

Podsećajući da se jaz između Katalonije i ostatka države godinama produbljuje, ovaj portal ističe da je Rahoj, koji je sve zahteve Katalonaca odbacivao samo jednom hladnim „ne“, za razliku od načina na koji su rešavani takvi sporovi u Škotskoj i Kvebeku, doprineo rasplamsavanju krize.

Francuski list Figaro“ ocenjuje da katalonske secesionističke stranke imaju parlamentarni kapacitet da vode program odvajanja, iako su osvojile samo 48 odsto glasova, s tim da će grupa „Zajedno za DA“, koja okuplja levičarske secesioniste i desničarske nacionaliste, morati da ubedi CUP, antikapitalističku i evrofobnu stranku, da je podrži.

CUP je, međutim, nagovestio da neće dozvoliti da lider secesionista Artur Mas ponovo dođe na čelo regionalne vlade, što rizikuje da stvori tenzije između dve stranke koje čine jedinstvenu listu, ističe „Figaro“.

Na to upozorava i „Mond“, ukazujući da je upitna osnovanost stava secesionista koji tvrde da je legitimnost glasanja iznad ustavne zakonitosti pošto, kako ističe list, iako su osvojili većinu poslaničkih mesta, za njih nije glasala većina Katalonaca, te se njihova izborna pobeda ne može svesti na referendumsko „da“ otcepljenju kako je oni predstavljaju.

Pariski dnevnik ocenjuje da je dalji razvoj situacije neizvestan pre svega zato što Madrid ove izbore ne smatra referendumom zbog čega bi se sukob sa španskim vlastima mogao zaoštriti u narednim nedeljima, uz moguće pribegavanje pravdi i paralisanju procesa odvajanja.

Pored toga, posle opštih izbora u decembru Španija će dobiti novu vladu, koja će možda pokušati da pregovara o drugačijem izlazu  iz političke krize između Madrida i Barselone, dodaje se u analizi.

Iako je Mas više puta podvukao da sa Madridom može da razgovara samo o nezavisnosti, primećuje „Mond“, on je izrazio spremnost da odloži sprovođenje programa za otcepljenje ako mu Madrid predloži da organizuje istinski referendum, uz pravne garancije.

Na ishod izbora u Kataloniji reagovao je i britanski „Gardijan“, koji upozorava da Španiji preti politička kriza uz suočavanje Madrida sa otvoreno separatističkom vladom na čelu jednog od najbogatijih španskih regiona.

I londonski dnevnik predočava da secesionistima neće biti lako, a u prilog tome prenosi ocenu političkog analitičara Hozepa Ramonede da će oni morati da se bore za legitimnost na svetskoj sceni.

I Bi-Bi-Si ukazuje da je rezultat dvosmisleniji nego što pozitivna retorika nagoveštava te da sesecionisti, iako ističu da su spremni na otcepljenje uprkos snažnom protivljenju Madrida, znaju da će to biti sporno i komplikovano, pa zapravo imaju za cilj da održe zakonski priznat referendum i stoga će nastaviti da pritiskaju vladu.

Si-En-En ocenjuje da se Španija nalazi pred ustavnom krizom jer ishod jučerašnjih izbora pokazuje da će nova španska vlada posle izbora u decembru morati da odmah počne sa pregovorima o reformisanju ravnoteže moći među regionima.

Većina svetskih medija primećuje da parlamentarni izbori u Kataloniji nisu bili obični te da je izlaznost bila izuzetno velika, a analitičari se slažu da je to bio i odraz „buđenja“ birača koji se protive nezavisnosti, a koji se obično uzdržavaju od glasanja na regionalnim izborima i čuvaju svoj glas za opšte izbore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar