U trendu

Svetski zvaničnici osudili napad u Mančesteru i izrazili saučešće

Svetski zvaničnici izrazili su saučešće Velikoj Britaniji i porodicama žrtava bombaškog napada na koncertu Arijane Grande u Mančesteru.

U napadu su poginule 22 osobe i ranjeno oko 60. Medju žrtvama ima dece.

Ruski predsednik izrazio je iskreno saučesće britanskoj premijerki Terezi Mej i „najoštrije osudio nečovečan i ciničan napad“.

Kremlj je saopštio da je Putin izrazio spremnost da saradjuje u borbi protiv terorizma sa britanskim partnerima na bilateralnom nivou kao u okviru medjunarodne saradnje.

Predsednik SAD Donald Tramp osudio je „zle gubitnike“ koji stoje iza terorističkog napada u Mančesteru.

„Neću nazvati teroriste monstrumima, njima bi se svidelo to ime. Nazvaću ih gubitnicama, jer su oni to“, rekao je Tramp posle razgovora sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Vitlejemu na Zapadnoj obali.

On je poručio da „teroristi moraju biti izbačeni iz našeg društva zauvek i da nevini životi moraju biti zaštićeni“. I prva dama Melanija Tramp na Tviteru navela da je „u mislima i molitvama sa porodicama žrtava“.

Abas je osudio napad u Mančesteru i dodao da je posvećen borbi protiv terorizma.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je duboko žaljenje zbog napada. Ona je saospštila da je užasnuta napadom dodajući da je „Nemačka uz Britaniju“.

I nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel poručio je da u „mislima s britanskim prijateljima“.

Francuski predsednik Emanuel Makron je saopštio da je „užasnut“ napadom i izrazilo saučešće Britaniji i porodicama žrtava.

„Predsednik Republike nastaviće sa vladom i britanskim snagama borbu protiv terorizma“, navodi se u poruci francuskog predsedništva i dodaje da će Makron telefonom kasnije razgovarati sa britanskom premijerkom.

Kanadski premijer Džastin Trudo je na Tviteru napisao da su „Kanadjani užasnuti posle vesti o napadu u Mančesteru“ i da su u mislima sa žrtvama i njihovim porodicama.

Australijski premijer Malkolm Turnbul izjavio je danas pred parlamentom da je napad u Mančesteru „brutalni napad na mlade ljude svuda u svetu“.

Na Tviteru su napad osudili i izrazili saučešće premijer Italije Paolo Djentiloni i Španije Marijano Rahoj, a saopštenje povodom napada izdao je i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Junker je naveo da će se „zajedno boriti sa Velikom Britanijom protiv onih koji žele da unište naš način života“.

Napad je oštro osudila i japanska vlada, kao i šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu koji je na Tviteru uputio i saučešće britanskom narodu i britanskoj vladi.

Kineski predsednik Si Djinping je izrazio duboko saučešće u poruci britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj.

„Kineski narod čvrso stoji uz britanski u ovom teškom trenutku“, navodi se u poruci.

Džihadisti Islamske države objavili su na društvanim mrežama video snimak u kojem su preuzeli odgovornost za napad u Mančesteru, javio je portal Akhbar Irak, a prenela agencija TASS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.