U trendu

Svi da javno upozore Pjongjang na posledice

Američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je na globalnu akciju nakon što je Severna Koreja testirala novorazvijenu interkontinentalnu balističku raketu, i taj potez je nazvao novom eskalacijom nuklearne pretnje Pjongjanga.

Tilerson je u saopštenju upozorio da svaka zemlja koja prima severnokorejske radnike, ili pruža ekonomsku ili vojnu pomoć Pjongjangu, ili pak koja ne primenjuje sankcije UN, „pomaže jedan opasan režim“, prenosi Rojters.

„Sve zemlje bi trebalo da javno pokažu Severnoj Koreji da postoje posledice njenih napora da se snabde nuklearnim oružjem“, zaključio je Tilerson.

SAD su juče zatražile hitan sastanak Saveta bezbednosti UN nakon što je Severna Koreja objavila da je testirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu, saopštila je misija SAD u UN, a očekuje se da će sastanak biti održan danas.

AFP navodi da će se Savet bezbednosti sastati oko 15:00 sati po lokalnom vremenu.

Američka ambasadorka Niki Hejli razgovarala je juče telefonom sa kineskim ambasadorom Liu Điejiem, koji ovog meseca predsedava Savetu, kako bi prenela zahtev SAD za hitan sastanak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.