U trendu

Svi se preznojili: Tramp doneo prvu odluku o Balkanu

Američki predsednik Donald Tramp doneo je odluku o zapadnom Balkanu, kojom se produžavaju vanredne mere koje je pre 16 godina doneo bivši američki predsednik Džordž Buš, saopštila je danas Bela kuća.

Odluka, između ostalog, obuhvata i objavu takozvane crne liste osoba i organizacija koje su pod sankcijama SAD zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pretnje nacionalnoj bezbednosti i interesima SAD.

Od početka ove godine na listi se nalazi i lider SNSD i RS-a Milorad Dodik, prenela je Fena.

Tramp je prvi put od preuzimanja dužnosti potpisao neku izvršnu odluku koja se odnosi na zapadni Balkan i produžio je za još jednu godinu.

Buš je 26. juna 2001. godine doneo izvršnu uredbu kojom se proglašava da su ugroženi interesi SAD od pojedinaca i organizacija u BiH, Makedoniji i na Kosovu.

Ona predviđa niz pravnih posledica, uključujući blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i finansijskih transakcija za haške optuženike i oko 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu sa optuženicima za ratne zločine, terorističkim organizacijama ili podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Vašington smatra da te osobe ugrožavaju mir i proces stabilizacije u regionu, navela je Fena.

Pretnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu ili finansiraju ekstremističko nasilje u Makedoniji i na drugim mestima na zapadnom Balkanu ili u opstrukcijama sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i rezolucije UN na Kosovu nije otklonjena, navedeno je u odluci koju je, nakon Buša i Baraka Obame, potpisao i Tramp.

Na osnovu te Bušove odredbe iz 2001. godine formirana je takozvana crna lista osoba i organizacija, sa kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno da sarađuju i kojima se u SAD blokiraju imovina i novčane transakcije.

Listu, na koju se stavljaju osobe koje obuhvata i ova odluka, kao i druge sličnog tipa, objavljuje Kancelarija za kontrolu stranih sredstava (OFAC), koji deluje u sklopu američkog ministarstva finansija.

Na ranije objavljenoj listi su, između ostalih, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić i Aleksandar Karadžić.

Tu su, takođe i Milovan Bjelica, Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica, Milan Simić, Senad Šahinpašić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić, Ljubo Chesić, Valentin Chorić, Savo Krunić, Zoran Petrić i Naser Keljmendi.

1 komentar
  1. Radoslav Radović

    Obećao je da će vratiti Ameriku u normalno stanje?Od svega pfo je do sad uradio može se kazati u jednoj rečenici:“Obdćanje ludom radovanje“.Avion slomljenih krila nemože letjeti.On će završiti karijeru kao najgori presjednik koji je ikad bio na čelu te države.Ako hoćeš biti lider koji pravi promjene, onda se sa svim pogubnim koncepcijama mora odmah rasčistiti,a najcrnje su armijsko rukovodstvo i spoljnja politika i suludo shvatanje da su Američki interesi cijela planeta.To je Hitler mislio i svi znamo kako je završio.Batinom se ne rešavaju problemi, ve prave još veći.voju nesreću nećete moći podijeliti sa svijetom već samo sreću, ako je išta od nje u Americi još ostalo.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike