U trendu

Svrgnut predsednik Burkine Faso i raspuštena vlada

UAGADUGU – Kapetan armije Burkine Faso Ibrahim Traore danas je svrgnuo predsednika potpukovnika Pola-Anrija Damibu i raspustio vladu u drugom državnom udaru za osam meseci, preneo je Rojters Traoreovo saopštenje koje je pročitano večeras na nacionalnoj televiziji.

Traore je rekao da je grupa oficira koja je pomogla Damibi da osvoji vlast u januaru odlučila da ga smeni zbog nesposobnosti da postigne sporazum sa islamskim pobunjenicima.

Pucnjava je ođeknula danas u glavnom gradu Burkine Faso, devet meseci nakon što je demokratski izabrani predsednik svrgnut sa vlasti.

AP navodi da je prošle nedelje Damiba otputovao u Njujork gde se obratio Generalnoj skupštini UN, kada je branio svoj januarski puč kao „pitanje opstanka nacije“, čak iako je to bilo „možda za osudu“ po međunarodnoj zajednici.

januarski državni udar u Burkini Faso usledio nakon sličnih preuzimanje vlasti u Maliju i Gvineji, a nijedna od tih vladajucih hunti nije objavila datum za nove izbore, dok je Damiba prošle sedmice rekao da će tranzicija u njegovoj zemlji potrajati još gotovo dve godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar