SZO istražuje moguću štetnost plastičnih flaša

Svetska zdravstvena organizacija ispitaće da li postoji moguća štetnost od korišćenja plastičnih flaša, posle istraživanja koje je sprovela novinarska organizacija „Orb medija“, navodi Bi-bi-si (BBC).

Iz „Orb medije“ su, koristeći specijalne boje, sproveli eksperiment u kome su tražili mikročestice u flaširanoj vodi, prenosi BBC.

Rezultati su pokazali da je na litar vode pronađeno makar deset plastičnih mikročestica. Rizik je, kako kažu iz „Orb medije“, što mikročestice mogu da uđu u gastrointestinalni trakt i naprave štetu.

SZO zato zeli da ispita kakve efekte po ljudski organizam mogu imati ove čestice.

„Kada razmišljamo o sastavu plastike, mislimo o tome da li ima toksina u plastici, do koje mere mogu da prenesu štetne materije, šta zapravo čestice mogu da urade telu“, rekao je koordinator SZO za vodu i sanitaciju, Brus Gordon.

On je precizirao da odgovora nema jer još nisu urađena ozboljna istraživanja.

Gordon navodi da obično postoji „bezbedna granica“ za nivo štetnosti, ali je neophodno razumeti da li to predstavlja opasnost.

On je rekao da ne želi da diže uzbunu i istakao da postoji mnogo veća opasnost u zemljama gde je voda zagađena kanalizacijom.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Kako se te boce za vodu prave od “ najlošije plastike “ – PET 1 …trebalo bi da se istraži koliko ta plastika pušta u vodu štetnih pa i kancerogenih supstanci, a u njima se pakuje i “ voda za bebe „. —————————————– Prema podacima sa gugla: “ 1 – PET ( često i PETE ) – polietilen teraftalat. Boce izrađene od ove plastike namenjene su jednokratnoj upotrebi. Po nekim istraživanjima, postoji mogućnost da ispuštaju teški metal antimon i hemijsku tvar EPA, koja ometa delovanje hormona.“————————————————————– Potpuno je nebitno upozorenje da je ta vrsta plastike za “ jednokratnu upotrebu “ …kada se ne zna koliko je ta voda stajala u ambalaži na raznim temperaturama – do trenutka upotrebe.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike