U trendu

SZO: Na putevima 1,35 miliona mrtvih godiĆĄnje

Sve viơe ljudi u svetu strada u saobraćajnim nesrećama, čak 1,35 miliona godiơnje, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO), zabrinuta zbog manjka mera bezbednosti u siromaơnim zemljama.

U godiơnjem izveơtaju o bezbednosti na putevima, SZO je navela i da su saobraćajne nesreće glavni uzrok smrti dece i mladih, od pet do 29 godina.

Poslednjih godina ukupan broj mrtvih na putevima u svetu ne prestaje da raste, pa je tako ove godine zabeleĆŸeno 1,35 miliona ĆŸrtava dok ih je 2009. bilo viĆĄe od 1,2 miliona.

„Te smrti su neprihvatljiva cena za mobilnost. Ne postoji nijedan izgovor za neaktivnost“, navodi se u saopĆĄtenju generalnog direktora SZO Tedrosa Adanoma Gebrejesusa.

SZO je kao pozitivnu stvar navela to ơto je stopa smrtnosti u odnosu na svetsku populaciju poslednjih godina stabilizovana, čemu su pomogli napori bogatijih i srednje bogatih zemalja da povećaju bezbednost na putevima.

Eksperti taj uspeh najviĆĄe pripisuju boljim zakonskim reĆĄenjima koja se tiču glavnih rizika kao ĆĄto su brzina, voĆŸnja pod dejstvom alkohola i nekoriơćenje pojasa, kacige za motocikliste ili posebnog sediĆĄta za decu.

Navedena je i vaĆŸnost infrastrukture poput trotoara i biciklističkih i motociklističkih staza, kao i poboljĆĄanje standarda za vozila.

Ipak, dok se u bogatim zemljama stanje popravlja, nijedna siromaĆĄna zemlja nije zabeleĆŸila pad broj ĆŸrtava, najvećim delom zbog nedostatka mera za poboljĆĄanje bezbednosti, navodi se u izveĆĄtaju.

Najveća stopa smrtnosti na putevima je u Africi (26,6 na 100.000 stanovnika), dok je najniĆŸa u Evropi (9,3 na 100.000 stanovnika).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.