U trendu

SZO: NajviĆĄe obolelih od boginja u poslednjih 13 godina

NJUJORK – U prvih ĆĄest meseci ove godine, prijavljeno je najviĆĄe slučajeva obolelih od boginja u poslednjih 13 godina, ĆĄto je istovremeno tri puta viĆĄe slučajeva u odnosu na isti period proĆĄle godine, objavljeno je u najnovijem IzveĆĄtaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Slučajevi oboljevanja od boginja raĆĄireni su po celom svetu, navodi se u IzveĆĄtaju, objavljenom na vaniĆŸnoj internet stranici SZO i ističe da, sim ĆĄto ta bolest ugroĆŸava zdravlje i ĆŸivot ljudi, ona je i veliki teret zdravstvenim sistemima.

Najveći broj obolelih od boginja u oslednjih 25 godina zabeleĆŸen je u SAD.

U Evropi je u prvih ơest meseci ove godine, registrovano gotovo 90.000 slučajeva ove zarazne bolesti, ơto je viơe od ukupnog broja obolelih u 2018. kada su registrovane ukupno 84.462 osobe.

Kao razlog povećanja broja obolelih navodi se rast broja slučajeva nevakcinisanja, iako se, navodi se, ti razlozi razlikujud drĆŸave do drĆŸave.

U nekim drĆŸavama, na primer, reč je o nedostatku adekvatne zdravstvene zaĆĄtite, unutraĆĄnja sporenja po pitanju vakcijancije, a negde o dezinformacijama u vezi sa vakcinacijom i neinformisanosti koliko je vakcinacija od oe zarazne bolesti neophodna.

Po broju obolelih u ovoj godini prednjače Demokratska Republika Kongo, Madagaskar i Ukrajina, iako se, kako se navodi, u poslednjih nekoliko meseci broj zaraĆŸenih na Madagaskaru drastično smanjio na ĆĄta je uticala kampanja koju je sprovela tamoĆĄnja vlada o potrebi vakcinisanja.

Prema podacima SZO i UNICEF-a objavljenim u julu ove godine 86 odsto dece primilo je prvu dozu vakcina protiv boginja, a 69 odsto drugu.

To, kako se navodi, znači da oko 20 miliona dece u proơoj godini nije dobilo vakcinu protiv boginja kroz rutinski program vakcinacije.

Inače, boginje su vrlo zarazna virusna bolest koju uzrokuje virus morbila.

Nakon prosečne inkubacije od 10 do 12 dana, prvo se javlja poviơena telesna temperatura, zatim curenje iz nosa, suvi kaơalj, crvenilo i suzenje očiju.

Najčeơća komplikacija je upala pluća i javlja se u oko ơest do 13 odsto slučajeva obolelih i vodeći je uzrok smrtnosti od oe zarazne bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.